Poel Bosbouw

Tegen de stroom in

 

Bladblazers, kettingzagen en bosmaaiers leasen? Concurrenten verklaarden Poel Bosbouwvoor gek, maar klanten blijken er dol op te zijn. Paul en Marc van der Poel over hun vernieuwende aanpak in een traditionele markt.

Als er iets bestaat als het mekka voor hoveniers en groenvoorzieners, dan ligt het in Apeldoorn. Stap binnen in de twee verdiepingen tellende showroom en je waant je in een experience center. Overal is het lekker ruim en licht. Mooie wandprints en boomstronken zorgen voor een totaal andere beleving dan bij de gemiddelde groothandel.

Marktleider
Poel Bosbouw levert alles om buitenruimtes te onderhouden. Van zagen tot bladblazers en van werkkleding tot beschermingsmiddelen. Ook kan je er terecht voor onderhoud, reparaties en keuringen. Het in 1979 door Walther en Jenny van der Poel opgerichte bedrijf heeft tevens een locatie in Amsterdam en sinds kort ook één in Veghel. Daarmee is Poel Bosbouw marktleider in Nederland als het gaat om bosbouwartikelen. Die kun je niet alleen kopen, maar ook huren en leasen. “Concurrenten lachten ons uit toen we daarmee begonnen. Het vroeg namelijk om een forse investering in onze voorraad”, blikt Paul terug. “Dat ging ten koste van onze winst op korte termijn, maar het heeft een enorme versnelling in de groei gebracht.”

Van bezit naar gebruik
Want wat bleek: afnemers in de vanouds wat traditionele branche bleken inderdaad niet zoveel waarde aan bezit te hechten als gedacht werd. Dat heeft vooral met het kostenplaatje te maken. “Aannemers kochten vanouds vooral machines in vóór de piekmomenten. Zij hadden 100 machines, maar zetten er op een doorsnee dag maar 70 in. En het grootste deel van de bladblazers wordt maar 10 weken per jaar gebruikt: in de herfst.”

De rest van het jaar staan ze stil, wat vanuit economisch perspectief natuurlijk onwenselijk is. Met verhuur en lease biedt Poel Bosbouw klanten nu meer flexibiliteit én een antwoord op de marktdynamiek die gedomineerd wordt door aanbestedingen. Neem je morgen een grote klus aan? Dan moet je de portemonnee trekken voor nieuw materieel terwijl over een paar jaar de concurrent er mogelijk met de klus vandoor gaat. “Door ons leaseconcept lopen onze klanten minder risico.”

Sensortechnologie
Inmiddels staat met Paul (strategie en management) en Marc (werkplaats en techniek) de tweede generatie Van der Poels aan het roer. De broers hebben samen het bedrijf van hun ouders overgenomen, vullen elkaar perfect aan, en loodsen het nu met gezwinde spoed verder de toekomst in. De volgende stap is dat Poel Bosbouw materieel gaat uitrusten met sensoren. Daardoor kunnen klanten precies zien hoe vaak, waar en wanneer machines en gereedschappen worden ingezet. “Daardoor kun je de inzet optimaliseren en betere beslissingen nemen over nieuwe bedrijfsmiddelen.”

Sleutels
Het is de combinatie van innovatie, service en huur- en leasemogelijkheden die Poel Bosbouw anders dan alle anderen maakt. “Je hebt in Nederland 140 leveranciers van Stihl. Zij hebben allemaal de beste producten in de markt. Maar wij hebben daar unieke producten van gemaakt.”

Ook focus speelde een belangrijke rol in de groei die Poel Bosbouw doormaakte. Het bedrijf is al sinds de start in 1979 dealer van Stihl en heeft de verleiding om andere merken te verkopen of nieuwe markten te betreden weerstaan. Helemaal in lijn met het door vader Walther bedachte bedrijfsmotto: veel verstand van bar weinig. “Specialisatie kost je op korte termijn misschien omzet, maar betaalt zich op de lange termijn altijd uit.”

LESSONS LEARNED

  • Maak van de beste producten (A-merken) unieke producten door middel van je service of een leaseconcept.
  • Volg niet de vraag van je klant, maar creëer vraag door te bedenken hoe je bedrijfsvoering (minder kosten, meer flexibiliteit) van afnemers kunt versterken.
  • Investeer in procesbeheersing en structuren. Klanten en medewerkers waarderen duidelijkheid. Bovendien kan je zo makkelijker opschalen naar meerdere vestigingen.

Heeft u een vraag over bedrijfsovername of bedrijfsvisie? Wij gaan graag met u in gesprek.

 

Index Software

Software waar je blij van wordt

Waar word je nou echt blij van? Als je het aan Maarten van der Valk en Rick van de Kamp van Index Software in Harderwijk vraagt, is dat techniek. En van software in het bijzonder. Vijf jaar geleden startten de twee jonge ondernemers hun eigen bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf duidelijke focus bepaald om verder te groeien: software waar je blij van wordt.

Index Software is gevestigd in een prachtige, oude fabriekshal die een broedplaats is voor creatieve ondernemers. “Creativiteit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het over software hebt”, vertelt Maarten. “Toch vormt juist het creatieve proces een belangrijk deel van onze werkzaamheden.”

Slimme oplossingen

“Klanten kloppen bij ons aan met vraagstukken omtrent slimmer en efficiënter werken”, licht bedrijfspartner Rick toe. “De ene keer is dat een concrete wens voor een mobiele app om verkoop te stimuleren. Een andere keer een veel algemenere behoefte aan automatisering voor een efficiencyslag. En weer een ander komt binnen om een compleet online platform voor honderden gebruikers in te richten. In al die gevallen geldt: we willen vooral de juíste oplossingen voor de klant en de eindgebruikers ontwikkelen. Is dat een app, dan wordt het een app. Maar zit degene die er straks mee moet werken vooral achter zijn computer, dan is een mobiele toepassing waarschijnlijk helemaal niet het antwoord.” De kern van wat Index Software doet is – naast het ontwikkelen van de techniek – een vertaalslag maken van behoefte naar software. Sleutelbegrip daarin is dat de software intuïtief moet zijn. Rick: “Simpel gezegd betekent dat, dat de gebruiker van een programma automatisch snapt hoe het werkt. Doordat het slim is ingericht op de werkzaamheden van die gebruiker en prettig is vormgegeven.”

Focus bepalen

De oneindige mogelijkheden van techniek – en hun passie daarvoor – maakten dat de twee ondernemers de eerste jaren zo ongeveer alles rondom ‘online’ met evenveel enthousiasme aangrepen. Maarten: “Tot ik na een reis terugkwam en dacht: nu is het tijd om focus te bepalen.”

Dus gingen ze met een coach aan de slag om de volgende stap in het ondernemerschap te maken. “Hij heeft ons uitgedaagd om echt terug te gaan naar onze eigen, persoonlijke drijfveren. Onszelf de vraag te stellen: Wat gaan we doen? Behoorlijk lastig om je eigen drijfveren concreet te benoemen. Maar uiteindelijk kwamen we op dezelfde motivatie. Wat we echt mooi vinden is techniek. De onbegrensde mogelijkheden die techniek biedt. Om daarmee gebruiksvriendelijke software te maken.”

Volautomatisch boekhouden

Bedrijfstechnisch hebben Maarten en Rick vanuit hun hernieuwde focus, ook de manier van organiseren opnieuw ingericht en op het vlak van de boekhouding en de bedrijfsvoering een slag gemaakt. “Vanaf de start van ons bedrijf werken we samen met Schuiteman. Dat klikte meteen. De boekhouding en de jaarstukken moeten natuurlijk gewoon kloppen. Dat doen zij voor ons. Maar we bespreken die cijfers ook twee keer per jaar met hen, om te kijken of er op het vlak van de bedrijfsvoering zaken beter kunnen.” Tijdens een van die gesprekken kwam op tafel dat het misschien tijd was om de vof om te zetten naar een bv. “Nog niet eens zozeer om fiscale redenen, maar wel met het oog op aansprakelijkheid bijvoorbeeld.” En uiteraard was ook de automatisering van de eigen processen een belangrijk punt. “Samen met Schuiteman hebben we een professionaliseringsslag in de administratieve handelingen gemaakt. Een intensief traject. Maar nu alles volautomatisch loopt, vergeet je dat haast. Het is alweer standaard geworden hoe makkelijk het allemaal gaat. Klik, klik, klik, klaar. En dat gemak is precies wat we ook voor onze klanten ontwikkelen.”