Digitale trends in een belevingsmarkt
Horeca
Digitale trends in een belevingsmarktDe coronacrisis heeft een zware wissel getrokken op de horeca. En de wispelturigheid van de ontwikkelingen maakt het moeilijk om ver vooruit te kijken. Tegelijkertijd is wel duidelijk dat er voor de horeca een wereld vóór en een wereld ná corona is. Wie in die wereld na corona een rol van betekenis wil blijven spelen, moet nu aan de tekentafel zitten.
De ontwikkelingen in de branche hangen in de eerste plaats af van het tempo waarin de samenleving in staat zal blijken het ‘normale leven’ in meer of mindere mate weer op te pakken. Omdat de anderhalvemetersamenleving voorlopig realiteit zal blijven, is omzetverlies voor veel ondernemers onontkoombaar. Veel restaurants en cafés kunnen binnen de richtlijnen hun zaak nauwelijks rendabel krijgen. Daar bovenop veroorzaken de grote terugval in internationaal toerisme en het structureel meer thuiswerken tot zorgen voor de sector. Dat geeft verschillende trends die al waarneembaar waren een extra duwtje in de rug.
Thuisbezorging
De markt voor maaltijdbezorging groeide de voorbije jaren al stevig. Maaltijdkoeriers op alle mogelijke voertuigen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In vijf jaar tijd groeide de omzet van de maaltijdbezorging van zo’n 475 miljoen naar bijna 2 miljard euro in 2019. Die groei is in 2020 nog veel verder toegenomen, als gevolg van de coronacrisis.
Het realiseren van een rendabel distributiemodel blijft in de bezorgmarkt wel de uitdaging. Ook werpen de zorgen over arbeidsomstandigheden en loon een schaduw over de branche.
Omzet per stoel per uur
De beperking die de verplichte anderhalve meter afstand geeft, stuwt het gebruik van alternatieve ‘metrics’, om het bedrijf op te sturen. De beperkte capaciteit dwingt restaurants steviger in te zetten op het maximaliseren van de omzet per stoel per uur. Door deze meer economische benadering als uitgangspunt te nemen, bedienen ondernemers zich ook van nieuwe informatie en ideeën om nieuwe doelgroepen te bereiken. Denk hier bijvoorbeeld aan plekken die speciaal worden ingericht voor mensen die een werkplek zoeken, of aan speelhoeken voor kinderen, waarmee ze zich in de picture spelen voor jonge gezinnen uit de buurt.
Schuiteman Accountants is met zes vestigingen en zo’n 180 medewerkers stevig vertegenwoordigd in Midden-Nederland. Op horecagebied staan de specialisten van Schuiteman voornamelijk horecabedrijven van klein tot middelgroot bij.
Bronnen: ABN Amro, Rabobank, Misset Horeca
Diensten
Accountancy
Fiscaal
HRM
Bedrijfsadvisering
Blijf op de hoogte van al het horeca nieuws!