Poel Bosbouw

Tegen de stroom in

Bladblazers, kettingzagen en bosmaaiers leasen? Concurrenten verklaarden Poel Bosbouwvoor gek, maar klanten blijken er dol op te zijn. Paul en Marc van der Poel over hun vernieuwende aanpak in een traditionele markt.

Als er iets bestaat als het mekka voor hoveniers en groenvoorzieners, dan ligt het in Apeldoorn. Stap binnen in de twee verdiepingen tellende showroom en je waant je in een experience center. Overal is het lekker ruim en licht. Mooie wandprints en boomstronken zorgen voor een totaal andere beleving dan bij de gemiddelde groothandel.

Marktleider
Poel Bosbouw levert alles om buitenruimtes te onderhouden. Van zagen tot bladblazers en van werkkleding tot beschermingsmiddelen. Ook kan je er terecht voor onderhoud, reparaties en keuringen. Het in 1979 door Walther en Jenny van der Poel opgerichte bedrijf heeft tevens een locatie in Amsterdam en sinds kort ook één in Veghel. Daarmee is Poel Bosbouw marktleider in Nederland als het gaat om bosbouwartikelen. Die kun je niet alleen kopen, maar ook huren en leasen. “Concurrenten lachten ons uit toen we daarmee begonnen. Het vroeg namelijk om een forse investering in onze voorraad”, blikt Paul terug. “Dat ging ten koste van onze winst op korte termijn, maar het heeft een enorme versnelling in de groei gebracht.”

Van bezit naar gebruik
Want wat bleek: afnemers in de vanouds wat traditionele branche bleken inderdaad niet zoveel waarde aan bezit te hechten als gedacht werd. Dat heeft vooral met het kostenplaatje te maken. “Aannemers kochten vanouds vooral machines in vóór de piekmomenten. Zij hadden 100 machines, maar zetten er op een doorsnee dag maar 70 in. En het grootste deel van de bladblazers wordt maar 10 weken per jaar gebruikt: in de herfst.”

De rest van het jaar staan ze stil, wat vanuit economisch perspectief natuurlijk onwenselijk is. Met verhuur en lease biedt Poel Bosbouw klanten nu meer flexibiliteit én een antwoord op de marktdynamiek die gedomineerd wordt door aanbestedingen. Neem je morgen een grote klus aan? Dan moet je de portemonnee trekken voor nieuw materieel terwijl over een paar jaar de concurrent er mogelijk met de klus vandoor gaat. “Door ons leaseconcept lopen onze klanten minder risico.”

Sensortechnologie
Inmiddels staat met Paul (strategie en management) en Marc (werkplaats en techniek) de tweede generatie Van der Poels aan het roer. De broers hebben samen het bedrijf van hun ouders overgenomen, vullen elkaar perfect aan, en loodsen het nu met gezwinde spoed verder de toekomst in. De volgende stap is dat Poel Bosbouw materieel gaat uitrusten met sensoren. Daardoor kunnen klanten precies zien hoe vaak, waar en wanneer machines en gereedschappen worden ingezet. “Daardoor kun je de inzet optimaliseren en betere beslissingen nemen over nieuwe bedrijfsmiddelen.”

Sleutels
Het is de combinatie van innovatie, service en huur- en leasemogelijkheden die Poel Bosbouw anders dan alle anderen maakt. “Je hebt in Nederland 140 leveranciers van Stihl. Zij hebben allemaal de beste producten in de markt. Maar wij hebben daar unieke producten van gemaakt.”

Ook focus speelde een belangrijke rol in de groei die Poel Bosbouw doormaakte. Het bedrijf is al sinds de start in 1979 dealer van Stihl en heeft de verleiding om andere merken te verkopen of nieuwe markten te betreden weerstaan. Helemaal in lijn met het door vader Walther bedachte bedrijfsmotto: veel verstand van bar weinig. “Specialisatie kost je op korte termijn misschien omzet, maar betaalt zich op de lange termijn altijd uit.”

LESSONS LEARNED

  • Maak van de beste producten (A-merken) unieke producten door middel van je service of een leaseconcept.
  • Volg niet de vraag van je klant, maar creëer vraag door te bedenken hoe je bedrijfsvoering (minder kosten, meer flexibiliteit) van afnemers kunt versterken.
  • Investeer in procesbeheersing en structuren. Klanten en medewerkers waarderen duidelijkheid. Bovendien kan je zo makkelijker opschalen naar meerdere vestigingen.

Heeft u een vraag over bedrijfsovername of bedrijfsvisie? Wij gaan graag met u in gesprek.