15-12-2021
Heeft u oproepkrachten in dienst?
Een oproepkracht is een volwaardig werknemer, maar wordt ten onrechte niet altijd zo behandeld. Dat kan voor de werkgever nadelig uitpakken. Houd er daarom rekening mee dat het onderstaande ook op de oproepkracht van toepassing is:
- Einde arbeidsovereenkomst – bepaalde tijd: De arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege na het verstrijken van de overeengekomen termijn. Let op! Ook een oproepkracht moet tijdig weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet. De aanzegplicht geldt dus ook bij een oproepkracht!
- Einde arbeidsovereenkomst – onbepaalde tijd: de arbeidsovereenkomst eindigt alleen na ontbinding door de kantonrechter of opzegging na toestemming van het UWV.
- Heeft de oproepkracht zelf de arbeidsovereenkomst opgezegd? Zorg dan voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging door de oproepkracht. Zo voorkomt u een slapend dienstverband én de plicht om (alsnog) een transitievergoeding te betalen. Let op! De arbeidsovereenkomst met de oproepkracht loopt dus gewoon door als u niet meer oproept.
- Transitievergoeding – een oproepkracht is een gewone werknemer en heeft dus recht op de transitievergoeding.
Bovendien gelden uiteraard de volgende regels ook nog:
- Minimaal 3 uur werk – bij minder uren alsnog betalen voor 3 uur.
- Minimaal 4 dagen oproeptermijn – minimaal 4 dagen van tevoren oproepen. Bij te late oproep mag de oproepkracht weigeren. In de cao kan de termijn afwijkend zijn.
- Loon tijdens ziekte – recht op loon over de uren die oproepkracht zou werken
- Vast aantal uren aanbieden na 12 maanden – een oproepkracht die langer dan 12 maanden in dienst is, heeft recht op een aanbod voor vaste uren. Dit aanbod dient elke 12 maanden gedaan te worden.
- Opzegtermijn – opzegtermijn is van toepassing. Deze is afhankelijk van de duur van het contract