Broederij van Gent – Champions League
Het is begin 1991. Cees en Leida van Gent hebben door “hard te werken een mooie kuikenbroederij opgebouwd. Pluimveehouders uit de wijde regio zijn tevreden, de omzetten en marges goed.
En dan ineens klopt Cobb – één van ‘s werelds grootste pluimveespelers – op de deur. Willen jullie voor ons moederdieren uitbroeden? Er is één klein detail: je moet dan wel al je huidige klanten de deur wijzen. En veel geld investeren in je broederij.
Ga er maar aan staan. Zeker als je een jong gezin hebt, zoals Cees en Leida destijds. Toch twijfelen ze geen seconde. “Ik mocht vroeger van mijn ouders niet op voetbal. Als ik mijn benen zou breken, kon ik niet meer werken. Dit was mijn kans om alsnog ‘Champions League’ te spelen.”
Hightech proces
Want dat is wat het uitbroeden van moederdieren is voor broederijen. Dat merk je meteen als je binnenstapt in de hightech broederij. In geavanceerde broedkasten worden continu parameters als de eierschaaltemperatuur, de CO2-waardes en het vochtgehalte in de broedmachine gemeten. Allemaal om de ontwikkeling van het skelet, de spieren, organen en neurologische systemen van het kuiken te optimaliseren. Het uitbroeden van de eieren duurt 21 dagen. Per cyclus is er plaats voor 1,4 miljoen eieren. De kuikens uit Veenendaal vinden hun weg naar pluimveebedrijven in onder andere Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Onze belangrijkste KPI is het aantal dieren dat na 100 dagen nog vitaal, sterk en gezond is”, zegt Willem van Gent. “Daarom investeren we veel tijd en energie in protocollen op het gebied van kwaliteit en dierenwelzijn. Ook krijgen kuikens hier in het ei al een vaccinatie tegen infectieziekten.”
Derde generatie
Met Willem en zijn zus Marlies staat inmiddels de derde generatie Van Gent aan het roer van de broederij. En dat is best bijzonder, want hij studeerde Accountancy en zij Rechten. “Ik was nooit jaloers op de baan van pa en ma”, zegt Willem. “Maar toen ik als business consultant vaker met ondernemers sprak, ging het toch kriebelen.”
Datzelfde gold voor Marlies, en samen gooiden ze thuis een balletje op. “Dat trof me als een donderslag bij heldere hemel”, blikt vader Cees terug. “Ik heb zelf nooit een keuze gehad, dus het laatste wat ik wilde was mijn kinderen een bepaalde kant opduwen. Al was ik stiekem natuurlijk wel ontzettend blij met hun wens. Want Broederij Van Gent is een prachtig bedrijf.”
Marlies en Willem draaiden in eerste instantie gewoon als werknemers mee in de broederij. Want ook al kenden ze het bedrijf van jongs af aan, het is toch anders als je er 40 uur per week aan de slag gaat. Een ‘no go’ bleef lange tijd een serieuze optie, niet in de laatste plaats omdat Willem en Marlies nog drie zussen hebben. “We wilden koste wat het kost op één lijn blijven als familie. Als we met kerst niet meer om tafel zouden kunnen, hadden we het afgeblazen”, zegt Willem. “Daarom kozen we voor onafhankelijke begeleiding door Schuiteman. Dat onze zussen buiten ons om vragen en zorgen konden bespreken, was waardevol.”
En dan was er nog die andere spannende vraag: hoe zou Cobb denken over de overdracht? “Zij hadden een klik met mijn ouders, nog niet met ons. We zijn daarom al ruim voor de overname op het vliegtuig gestapt om onszelf voor te stellen en te praten over onze plannen. Dat we daar de moeite voor namen, werd gewaardeerd.”
Internationale relaties
Zeker als je internationaal opereert is investeren in relaties een must volgens Willem. “Verdiep je in hoe je respect toont in verschillende culturen. Je kunt daarin niet uitgaan van je eigen opvattingen. Zelfs Britten en Amerikanen hebben andere ideeën over respect dan wij Nederlanders. En wees altijd gastvrij. Maak tijd voor buitenlandse gasten, neem ze mee uit eten. Als je het puur zakelijk houdt, sla je de plank mis.”
Lessons Learned
- Sommige kansen komen eens in uw leven voorbij
- Onderzoek hoe u respect toont aan internationale relaties
- Neem ruim de tijd voor de overdracht van het familiebedrijf
Heeft u een vraag over bedrijfsovername? Wij gaan graag met u in gesprek.