Fiscaal
Als ondernemer zijn er op fiscaal gebied veel zaken waar u rekening mee moet houden. Denk aan uw vermogen, inkomen, onderneming en subsidies. In alles zoekt u uiteraard naar de gunstigste invulling en daar helpen we u graag mee. Om u alvast in de juiste richting te wijzen, hebben we een aantal zaken voor u op een rij gezet. Hebt u meer informatie nodig of loopt u met een andere vraag? Neem gerust contact op.
Hoe voorkom ik dat ik te veel belasting betaal over mijn privévermogen?
We begrijpen dat u uw vermogen fiscaal en financieel optimaal wilt beleggen. De lage rente van tegenwoordig draagt daar aan bij. Als uw vermogen een zekere omvang heeft kan het voordeel bieden uw vermogen te stallen in een Besloten Vennootschap (BV), een Vrijgestelde Beleggings Instelling (VBI) of in een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR). Het te behalen rendement is van belang bij het bepalen van uw keuze. En daar zit nu juist de onzekerheid, want niemand kan in de toekomst kijken. Samen kunnen we zoeken naar omslagpunten waarbij een BV, VBI of OFGR interessant voor u wordt.
Wanneer is het handig om mijn vermogen uit mijn bedrijf te halen?
Of het verstandig is uw vermogen uit uw bedrijf te halen, hangt af van hoeveel het vermogen is, wat u er mee gaat doen en wat het oplevert. Het weghalen van uw vermogen uit uw onderneming kan vervolgens op verschillende manieren en soms zelfs onbelast. Houd in ieder geval altijd rekening met de verplichte financiële uitkeringstoets. We adviseren overigens altijd alleen vermogen uit uw bedrijf te halen als u daardoor niet in de problemen komt.
Ik ben directeur-grootaandeelhouder. Wat is een fiscaal vriendelijke dividendpolitiek?
Ik ben ondernemer. Welke fiscale voordelen geeft dat?
Ondernemers genieten flinke fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Dit zijn aftrekposten van soms wel duizenden euro's. In veel gevallen mag u bovendien zelf uw afschrijvingstempo bepalen. Maatwerk kan u in dezen veel opleveren op zowel de korte als de lange termijn.
Wat is voor mijn onderneming de juiste rechtsvorm?
Voor het antwoord op deze vraag bekijkt u de situatie vanuit fiscaal en civiel oogpunt. Fiscaal gezien is de belastingdruk van belang; bij welke rechtsvorm is deze het laagst? De meest belangrijke parameters hierbij zijn uw jaarwinst en uw salarisbehoefte. Aan de hand hiervan kunnen we samen kijken naar de beste rechtsvorm.
Zaken doen met het buitenland. Wat komt daar bij kijken?
We begrijpen de verleiding om winst te laten vallen waar tarieven laag zijn en kosten te verwerken waar tarieven hoog zijn. Maar de Belastingdienst verlangt van u dat u zakelijk handelt tussen Nederland en het buitenland. Dit heet transfer pricing; u laat de fiscus zien hoe de onderlinge prijzen tot stand zijn gekomen. Samen met u stemmen wij deze opbouw en omvang van internationale doorbelastingen af met de Belastingdienst.
Ik ga investeren. Zijn er fiscale subsidies beschikbaar?
Ja. U hebt bijvoorbeeld recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en soms ook op energie- of milieu-investeringsaftrek. Denk er wel aan dat u sommige subsidies al aan moet vragen zodra u de investeringsverplichting aangaat. Deze investeringsregelingen kennen jaarlijkse maxima en daarom loont het om uw investeringen jaarlijks te plannen.