Blog | Actueel en leerzaam
De Belastingdienst heeft sinds anderhalf jaar een forum op het internet, waarop salarisadministrateurs en -adviseurs kennis kunnen opdoen en delen; het Forum Salaris. Elke week verschijnt er een nieuwsbrief per mail met onderwerpen, vragen en antwoorden. Actueel en leerzaam, en naar men mag verwachten ook juist en betrouwbaar.
Wekelijks vindt er een kennispeiling plaats. Aan de hand van een casus moet het juiste antwoord worden gekozen. De week er op wordt de uitslag bekend gemaakt. Leuk, actueel en leerzaam. In januari was er een peiling over bijtelling privégebruik auto, die als volgt luidde:
Een werknemer heeft op 30-6-2012 een benzineauto ter beschikking met een CO2-uitstoot van 90 gr/km en DET 5-12-2011. Voor deze auto geldt een bijtelling van 14%. Op 1-1-2014 wisselt de auto van eigenaar. Diezelfde werknemer blijft de auto besturen. Vanaf wanneer wordt de bijtelling verhoogd naar 25%? Is dit A: 1-1-2014 of B: 1-12-2016 of C: 1-7-2017 of D: 1-1-2019?
Van de 93 ingezonden antwoorden waren er 53 fout. 40 personen kozen het goede antwoord D. Geïnteresseerden mogen mij bellen en om uitleg van het goede antwoord vragen.
Verwarring alom
Uit de vele foute antwoorden kan worden geconcludeerd dat de regels inzake bijtelling, en dan met name het overgangsrecht, onduidelijk zijn. Gebleken is dat dit zelfs bij de Belastingdienst zo is. Tijdens de onlangs gehouden intermediairdagen werden namelijk wat vragen gesteld over de bijtelling van elektrische auto’s. De antwoorden die de Belastingdienst enkele weken later publiceerde, weken echter af van de praktijkhandleiding die een maand eerder was gepubliceerd. Kortom, verwarring alom. Ik heb me daar niet alleen over verbaasd maar ook opgewonden en heb me schriftelijk tot de Belastingdienst gewend. De volgende dag kreeg ik al een reactie, dus dat biedt perspectief.
Rij je echt fiscaal zo voordelig?
Waarom dit verhaal, vraagt u zich wellicht af. Het antwoord is simpel: omdat het zo lastig is! En omdat het nog lastiger is om achteraf tot de conclusie te komen dat de bijtelling onjuist bepaald is. Onlangs vertelde iemand mij nog enthousiast dat hij zakelijk een gebruikte elektrische auto had gekocht, omdat hij hier nog jarenlang fiscaal voordelig mee dacht te kunnen rijden. Totdat bleek dat deze auto hem vanaf 2019 per maand € 1.400 meer bijtelling zal gaan kosten. Niet leuk, wel actueel en leerzaam!
Bert van Dijk | april 2018
Bron: column is geplaatst in Business voor Barneveld, editie april 2018