Zoo & Zo | Dierenparadijs
Dierenwinkels vind je overal, een megastore zoals Zoo & Zo is zeldzaam. Wat doen ze anders in de grootste dierenspeciaalzaak van de Benelux?
Konijnen. Parkieten. Hamsters. Die verwacht je in een dierenwinkel. Maar loop een rondje door Zoo & Zo in Ede en je staat ineens ook oog in oog met een kaaiman. Je wandelt langs leguanen, piranha’s, vogelspinnen en een paar flinke schildpadden. En op een paal, zitten twee ara’s.
Het assortiment bij Zoo & Zo omvat maar liefst 130.000 artikelen voor honden, katten, paarden, vissen, vogels, knaagdieren, reptielen en meer. Toch vergeet je bij Zoo & Zo af en toe dat je in een winkel bent. Dat is precies wat ondernemer Arnold Vlastuin voor ogen had toen hij in 2016 zijn zaak verhuisde naar een 5.000 m2 groot, twee verdiepingen tellend nieuwbouwpand. Beleving, beleving en nog eens beleving.
Lange winkeltijd
Dat heeft een reden. De dierenspeciaalzaak trekt bezoekers uit bijna alle windstreken van het land. Die bezoekers blijven er significant langer dan in de gemiddelde dierenwinkel. En die langere winkeltijd vertaalt zich weer in beter gevulde mandjes en hogere kassa-aanslagen.
Het zijn overigens niet alleen de exotische dieren die zorgen dat bezoekers lang blijven. Je vindt bijvoorbeeld bij Zoo & Zo een hondenwasstraat, een apotheek en een dierenartsenpraktijk. Voor een kopje koffie met gebak of een luxe broodje kun je terecht in de eigen lunchroom Lorentzo. Een bezoekje aan de one-stop-shop verandert zo al snel in een dagje uit.
Betere marges
De kunst is om daar vervolgens ook nog eens een goede boterham aan te verdienen. Hier spelen de eigen merken van Zoo & Zo een belangrijke rol in. “We hebben inmiddels meer dan 3.000 artikelen die we zelf laten produceren. Qua kwaliteit zitten we boven de A-merken, qua prijs er net iets onder. Ondertussen is onze marge veel beter”, vertelt Vlastuin.
Ook online zijn de eigen merken een sterke troef. Want een zak hondenvoer van Royal Canin kan je op tal van plekken kopen, met als gevolg dat het online alleen nog maar om de laagste prijs gaat. Voer van een privat label is niet vergelijkbaar en alleen verkrijgbaar bij Zoo & Zo. “Zo blijf je uit dat prijsvechtersgeweld. Wij verkopen ook bijna niet meer via platforms als Bol.com en Beslist.nl. Ik heb klan-ten liever in mijn eigen webshop. Dan kan je zelf wat verdienen”, zegt de Edese ondernemer.
Sterke backbone
Zo belevingsgericht als de winkel van Zoo & Zo, zo strak georganiseerd is het bedrijf achter de schermen. Ook dat is de hand van Vlastuin, die veel investeerde in automatisering. Van ERP tot warehousemanagementsysteem en van webshop tot kassasysteem. “Je kunt alleen hard groeien als je organisatie op orde is en je grip hebt op de cijfers. Ik bekijk dagelijks de omzet en marge, en stuur daar waar nodig bij.”
Ook training van het personeel heeft bij Zoo & Zo prioriteit, waarbij gastvrijheid, service en het herkennen van klantbehoeftes belangrijke aandachtspunten zijn. “Er staan hier 45 specialisten op de winkelvloer die allemaal gek op dieren zijn. Op de reptielenafdeling word je geholpen door iemand die zelf ook gekko’s heeft. Dat is de basis. Maar medewerkers moeten ook weten hoe je bijverkoop realiseert en kunt sturen op producten met goede marges.
LESSONS LEARNED
- Speel in op veranderende consumentenbehoeften. Naar een fysieke winkel gaan we steeds vaker voor de beleving.
- Ontwikkel unieke, eigen producten. Die zijn online niet te vergelijken, waardoor u niet meer concurreert op prijs.
- Trek bezoekers met eyecatchers diep uw winkel in, zodat ze meer producten passeren en langer binnen blijven.
- Investeer in automatisering, zodat u groei voor de schermen ook achter de schermen kunt bijhouden.