Hoe zit het met úw appeltje voor de dorst?
De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn flink toegenomen. Eindelijk is er weer ruimte voor een echte indexatie. Maar hoe zit dat eigenlijk met úw dekkingsgraad? Heeft uw bv straks voldoende liquiditeiten om uw pensioen, stamrecht, lijfrente en/of oudedagsverplichting uit te keren?
Sparen doet een ondernemer vaak niet. Dat levert te weinig op. Beleggen is het devies. En waar kun je nu beter in beleggen dan in je eigen bedrijf? Of is het beter om te beleggen in privé? Bijvoorbeeld in een effectenportefeuille of in onroerend goed ter verhuur? En dan het liefst fiscaal gunstig met een geldlening van de eigen bv (al is dat tegenwoordig veel minder handig). “Op de pensioengerechtigde leeftijd, verkopen we de onderneming/beleggingen, betalen de geldlening terug en gaan we genieten van een financieel verzorgde oudedag. Geloof me”, aldus de ondernemer.
Maar hoe vaak valt een belegging niet tegen? En blijkt de interesse in uw onderneming beperkter te zijn dan gedacht of zijn de gelden in privé niet belegd, maar opgemaakt. In het slechtste geval kan de bv de aan u toekomende termijnen helemaal niet in contanten betalen en resteert er slechts de verrekening met de privéschuld. En dan moet ook nog de loonbelasting worden betaald. Hierin schuilt een groot gevaar!
Risicovolle beleggingen, tegenvallende resultaten of wellicht te veel privé-opnames kunnen ertoe leiden dat de Belastingdienst tot de conclusie komt dat uw eigen bv de aangegane verplichtingen niet kan nakomen. De Belastingdienst beschouwt deze situaties als een zogeheten afkoop of ziet de termijnbetalingen als zekerheid voor de schuldterugbetaling. En laat dát nu niet zijn toegestaan. Sterker nog, het leidt tot een keiharde sanctie. De aanspraak is dan namelijk in één keer bij uzelf in box 1 progressief belast. Veelal tegen de veel hogere commerciële waarde, met daarbovenop ook nog eens 20% revisierente. Hoe u dit dan allemaal moet betalen? Dat vindt de Belastingdienst uw eigen probleem.
Met eigen beheer is niets mis, maar neem de verplichting en dekking heel serieus. Kunt u bijvoorbeeld straks wel aan ‘uw geld’ komen? Als immers alles vastzit in onroerend goed dan kan de bv de aangegane verplichtingen niet in geld nakomen. In het slechtste geval blijkt uw ‘appeltje voor de dorst’ een bruin klokhuis te zijn.
Column Dennis van der Veer
Business in Nijkerk, editie februari 2023