Hoofdlijnen herziening pachtbeleid
Minister Carola Schouten van LNV heeft in een kamerbrief enkele beleidsvoorstellen gepresenteerd die zij wil gebruiken als leidraad voor een herziening van de pachtwetgeving. Zij is hiermee gekomen omdat na de evaluatie van het pachtstelsel in 2014 de betrokken partijen er niet in zijn geslaagd een akkoord te bereiken.
Probleemanalyse
De minister vindt het belangrijk dat pacht een goede toekomst heeft, ook als financieringsinstrument voor het gebruik van grond. Zij constateert drie problemen:
- De stimulans ontbreekt om langdurende contracten aan te gaan
- Er is nauwelijks prijsbescherming bij kortdurende contracten
- Huidige pachtregelgeving (veel kortlopende pacht) leidt niet tot goed bodemgebruik
Oplossingsrichtingen
De belangrijkste wens van de minister is om de maximale termijn van kortdurende liberale pacht te schrappen en daarmee een nieuwe vorm van langdurende pacht te introduceren en deze tot de nieuwe standaard te maken. Bij deze nieuwe vorm van langdurende pacht wil zij dat pachters en verpachters vrijer zijn om de prijzen onderling overeen te komen. Het wordt dan voor verpachters aantrekkelijker om langlopende overeenkomsten te sluiten. Boeren krijgen daarmee weer toegang tot langdurige pacht die continuïteit biedt. Dit geeft de boeren de prikkel om in hun bedrijf en de bodem te investeren.
Het zal volgens de minister ook nodig zijn om kortdurende pacht te ontmoedigen. Zij denkt daarbij onder andere aan het alleen toestaan van kortdurende pacht in specifieke gevallen, het ontmoedigen van veelvuldige transacties, maximale prijzen (in lijn met de huidige reguliere pacht), een prijstoets en een aanbiedingsplicht aan de zittende pachter.
Verpachters die gebruik willen maken van reguliere pacht hebben op dit moment te weinig mogelijkheden om eisen te stellen aan goed bodembeleid. Deze mogelijkheden moeten volgens de minister worden vergroot. Zij gaat nog nader bekijken welke beheervoorwaarden (met name bedrijfseconomisch) aanvaardbaar zijn met het oog op de belangen van de pachter.
De minister wil de huidige reguliere pacht verder grotendeels ongemoeid laten en teeltpacht laten bestaan. Verder zal een loopbaanpacht worden geïntroduceerd die tenminste 25 jaar duurt en waarbij de looptijd wordt aangepast aan de leeftijd van de pachter zodat deze eindigt rond het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Het is de bedoeling dat, na overleg met belanghebbenden, dit jaar een conceptwetsvoorstel in consultatie wordt gebracht. Inzet van de minister is daarbij dat de nieuwe wetgeving het belang dient van pachter, verpachter en bodem.
Ter informatie
Bovenstaande informatie is gebaseerd op een kamerbrief d.d. 22 maart 2019 van de minister van LNV.