Bresc | Knoflook als experience
Stap het bedrijfspand van Bresc in Werkendam binnen en je ziet meteen een grote keuken. Op het werkblad liggen verse bollen knoflook, tomaatjes en verse kruiden. Natuurlijk vindt de grootschalige productie van knoflookpurees en andere koelverse producten in de grote fabriek aan de achterzijde van het pand plaats. Maar die keuken is wel degelijk één van de ingrediënten van het succes van Bresc.
Dat zit zo. Sinds een aantal jaar heeft Bresc vijf chef-koks op de payroll staan. Hun taak? Klanten en prospecten laten zien wat je allemaal kunt bereiden met koelverse producten van Bresc. Dan komen de potjes paprikapuree, natte ras el hanout en olijventapenade uit de koeling. Pasta of brood erbij en koken maar.
Het was een onconventionele stap om chef-koks aan te nemen op de salesafdeling van Bresc, blikt directeur Arjan Hak terug. Want ga maar na: wel salariskosten, geen directe targets waar je ze op kunt afrekenen. “Maar wij geloven dat het cruciaal is om te inspireren. De verkoop volgt dan vanzelf. Gelukkig laten de cijfers zien dat het werkt. We groeien met zo’n 20% per jaar in onze belangrijkste markt: Foodservice.”
Roots en markt
De roots van Bresc gaan terug naar 1991, als Jan Hak, Ruud Seltenrijch en Henk Brunt de koppen bij elkaar steken voor een zakelijk avontuur. Ze geven goede banen op om in een schuurtje te experimenteren met het telen en verhandelen van slakken. De doorbraak volgt echter met een ander product. De mannen ontdekken dat je een superieure, koelverse kruidenmix krijgt als je die ‘ouderwets’ inmaakt met verse kruiden, knoflook, zout en zuur.
Inmiddels ligt de focus van Bresc volledig op de productie van koelverse knoflook- en kruidenproducten. Die vinden hun weg via de horecagroothandels naar restaurants, hotels, cateraars (foodservice) en fabrikanten die kruidenproducten verwerken in bijvoorbeeld brood, kaas, vlees en sauzen (foodindustrie). Aanvankelijk lag de afzetmarkt vooral in Nederland, maar inmiddels komt de helft van de omzet van over de grens. Bresc is actief in 18 landen en heeft een ambitieuze groeistrategie, gericht op de Europese foodservicemarkt.
Roots op orde
Die internationale ambities zitten in het dna van Bresc. Het eerste potje had al een viertalig etiket. Om succesvol te zijn over de grens, is het volgens Hak essentieel dat je op de thuismarkt je zaken op orde hebt. Daarom investeerde Bresc de afgelopen jaren stevig in automatisering, procesbeheersing en het clusteren van locaties. De overname en kapitaalinjectie door de Zwitserse voedsel-international Hügli in 2016 hielp daarbij.
Bresc belooft koks drie dingen: onze koelverse producten zorgen dat je sneller lunches en diners kunt voorbereiden, onze kwaliteit is constant en we bieden je een assortiment producten met authentieke smaken. Om de meest kritische doelgroep – professionele smaakspecialisten – tevreden te houden, vindt er continu research & development plaats binnen Bresc.
Kritisch blijven op je eigen business. Dat is wat Arjan Hak betreft één van de belangrijkste uitdagingen voor ondernemers. “Het gevaar is dat je te lang vasthoudt aan producten.
Wat vijf jaar geleden goed was, is dat nu niet automatisch ook nog. En soms is een product nog wel goed, maar past het niet meer binnen je strategie. Wij zijn met het merk Bresc bijvoorbeeld gestopt met potjes en tubes voor de retail. Best een lastige beslissing, want je laat dan een massamarkt links liggen. Maar achteraf denk ik: dat hadden we veel eerder moeten doen.”
Wat kunt u leren van Bresc:
- SNOEIEN
Van welke 20% omzet moet u misschien af om de andere 80% harder te laten groeien? - NICHE
Massa is kassa, maar in een nichemarkt kunt u zich beter onderscheiden. - BELEVING
Laat klanten ‘ruiken’ aan of ‘proeven’ van uw producten of diensten, bijvoorbeeld via demonstraties of trialversies