Blog | Echtscheiding? Regel de zaken goed!
Scheiden. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, zo blijkt uit onderzoek. Vaak is er onvoldoende aandacht voor de financiële gevolgen. Partijen komen er vaak pas (te) laat achter dat een en ander niet of onjuist is geregeld. Probeer daarom met deskundigen de zaken goed te regelen. Dat voorkomt onverwachte verrassingen.
Bij een echtscheiding moet het gemeenschappelijke vermogen worden verdeeld. Als er sprake is van een algehele huwelijksgemeenschap is dat in de regel eenvoudig. Maar als er huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden zijn gemaakt dan kan die vaststelling tot veel discussies leiden. Vaak is onvoldoende duidelijk (meer te maken) in hoeverre de gemaakte afspraken zijn nageleefd. Veel voorwaarden beperken de omvang van de goederengemeenschap tot bijvoorbeeld de echtelijke woning. De eigen onderneming of een erfenis worden daar dan bewust buiten gelaten. Maar wie kan er bij het einde van een langlopend huwelijk nog aantonen uit wiens vermogen de verbouwing toen is betaald of welke partner de koopsom van de eigen onderneming destijds heeft gefinancierd? Ook de gebruikelijke voorwaarde dat het onverteerde inkomen jaarlijks gelijk moet worden verdeeld, kan achteraf voor veel problemen zorgen. Het uiterste gevolg is dan even simpel als ingrijpend: er wordt praktisch verondersteld dat al het vermogen gemeenschappelijk is. Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden hebben dus alleen maar effect als ze jaarlijks correct worden nageleefd én partijen dit schriftelijk wederzijds verklaren.
Door u goed te laten adviseren, kunnen nadelige gevolgen worden voorkomen.
Het is van belang dat u zich realiseert dat u voor belastingdoeleinden gehuwd blijft tot het tijdstip waarop het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Vaak is de samenleving dan al enige tijd verbroken. Diegene die in de gemeenschappelijke woning blijft wonen, betaalt dan meestal alle lasten waaronder ook de hypotheekrente. In de aangifte wordt dan de volledige rentebetaling in aftrek gebracht. Is het niet als rente eigenwoningschuld dan wel als alimentatie. Maar daarbij wordt vergeten dat beide partners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de bankschuld. Dus betaalt de één ook de rente van de ander. Formeel ontstaat er dus een vordering van de ene partner op de andere. Voor de ‘meerbetaling’ is mogelijk sprake van een huurbetaling omdat de partner die in de woning achterblijft ook het genot heeft van het andere vermogensrechtelijke aandeel in de gemeenschappelijke woning. Er is dan geen sprake van een aftrek! Onder andere door in het echtscheidingsconvenant nadrukkelijk vast te leggen dat de ‘meerbetaling’ kwalificeert als alimentatie en de vertrekkende partner daar ook gelet op haar eigen inkomens- en vermogenspositie ook aanspraak op kan maken, is de aftrek als alimentatie wel gegarandeerd.
Een ander belangrijk punt is het doen van de aangifte zelf. Tot het echtscheidingstijdstip is het de partners toegestaan om de gemeenschappelijke inkomsten onderling vrij te verdelen. Van wie het vermogen formeel is, maakt daarvoor geen verschil. Ook het gehele jaar van echtscheiding kan worden aangemerkt als vol partnerschap jaar. Het is logisch om de verdeling fiscaal optimaal te kiezen. Een aftrekpost levert bij de meest verdienende partner nu eenmaal de hoogste teruggaaf op. Maar partijen dienen wel af te spreken hoe de ontvangst en/of betaling op de aangiften zal worden verdeeld. En een eenmaal gemaakte keuze kan niet zomaar ongedaan worden gemaakt. Althans, niet meer dan zes weken na dagtekening van de definitieve aanslagen. Zo verzocht een vrouw tevergeefs om herziening van de verdeling waarbij alle bijtelposten bij haarzelf in aanmerking waren genomen en alle aftrekposten bij haar man. De inspecteur en de rechter konden niet anders dan te beslissen dat met die keuze destijds, hoewel mogelijk onbedoeld, toch was ingestemd en daarop niet meer buiten de aanslagtermijn kon worden teruggekomen. Reden om ook bij echtscheiding aandacht te blijven houden voor het doen van de juiste aangifte(keuzen)!
Als kinderen tot 18 jaar na de echtscheiding afwisselend bij beide ouders verblijven, kunnen beide ouders het kindgebonden budget (blijven) ontvangen. Simpelweg door bij iedere ouder één kind in de gemeentelijke basisadministratie te laten inschrijven. Iets wat om emotionele redenen vaak wordt vergeten.
Echtscheiding. Houdt daarbij zicht op de financiële gevolgen. Gun u daarvoor samen de tijd en vraag om deskundig advies. Het kan u veel geld besparen.