Barneveld Tomorrow | Braindrain
Hoogopgeleide jongeren blijven vaak hangen in de stad waar ze studeren. Een collectief van Barneveldse ondernemers probeert deze high potentials te behouden voor het lokale bedrijfsleven.
“Minder dan 25 procent van de Barneveldse beroepsbevolking is hoogopgeleid. Dat is een potentiële bedreiging voor economische groei. Niet alleen voor kennisintensieve dienstverleners, ook voor de maakindustrie. Een beetje fabriek zit tegenwoordig vol met sensoren en gerobotiseerde systemen. Daar zijn nu óók hbo’ers en wo’ers nodig”, zegt Joop van Veelen, kartrekker van Stichting Barneveld Tomorrow.
Hoe zorg je dat jongeren na hun studie terugkeren naar hun geboorteplaats? Barneveld Tomorrow laat via filmpjes, evenementen, voorlichtingsactiviteiten en bedrijfsbezoeken zien dat je niet ver weg hoeft voor een uitdagende baan. “Ze hebben echt geen idee dat hier wereldspelers om de hoek zitten, want ze komen nooit op een bedrijventerrein. De bakker en de slager in het centrum: die bepalen hun beeld van het lokale bedrijfsleven.”
Verder helpt Barneveld Tomorrow jongeren aan stages en afstudeerplekken bij innovatieve lokale bedrijven. Ook ondersteunt de stichting start-ups met betaalbare vestigingsruimte en advies op het gebied van onder meer strategie, marketing en financiering. En dan de hamvraag: willen die slimme jongeren eigenlijk wel terug naar Barneveld? “Uit onderzoek dat we gedaan hebben blijkt dat bij gelijke variabelen – zoals salaris, uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden – 85% van de jongeren hier wil werken. Ja, dus!”
LESSONS LEARNED
- Begin op de middelbare school
Studeren ze eenmaal? Dan zijn jongeren lastig te bereiken. Investeer daarom in voorlichting op middelbare scholen. - Strik een zichtlocatie
Als jongeren je niet zien, besta je niet. Ga dus niet op een bedrijventerrein zitten. Wel slim: een leegstaand winkelpand of een plek dicht bij het station. - Met vrijwilligers kom je niet ver
Je gaat resultaten boeken als je iemand 1 tot 2 dagen per week kunt vrijmaken om de kar te trekken. Startkapitaal (voor circa 3 jaar) vind je o.a. bij de overheid. Het behoud van high potentials is ook in hun belang. - Vraag geen geld maar diensten
Verlaag je fundingskosten door partnerschappen met lokale bedrijven. Sponsoring in producten (inrichting pand) of diensten (ICT, administratie, advies aan studenten en start-ups) is makkelijker te regelen dan een zak met geld.