Tip van André | Het fiscale web voor de webwinkel
Stel u verkoopt via uw website een paar mooie klompen aan een particulier in Frankrijk, omdat deze vanwege corona niet naar Nederland durft te komen. Moet daar na 1 juli opeens Franse btw worden berekend?
‘Sabotage’!?, of heeft de Franse fiscus gelijk. Dat hangt af van een aantal zaken. Ik zet ze voor u op een rij.
Voor een juiste inkadering is het allereerst van belang om vast te stellen dat dergelijke buitenlandse btw alleen speelt bij verkopen vanuit Nederland aan buitenlandse particulieren binnen de EU. Voor 1 juli is het zo dat er per land een drempel geldt, bijvoorbeeld van 20.000 euro. Wanneer u daaronder blijft met uw verkopen dan moet Nederlandse btw worden berekend. Bij verkopen boven de drempel moet buitenlandse btw in rekening worden gebracht. Die regel wordt afgeschaft.
Nu moet u per 1 juli 2021 kijken naar de totaal van de verkopen naar alle EU-landen. Blijven deze beneden de 10.000 euro per jaar, dan mag u Nederlandse btw op de nota berekenen. Komt u daar boven, dan moet u buitenlandse btw berekenen. Deze btw is afhankelijk van het land waar u de goederen naartoe verzendt. Dat betekent dat u veel eerder buitenlandse btw moet berekenen dan de huidige btw-regeling. Die buitenlandse btw moet u ook weer afdragen in het desbetreffende land. Nu kan ik uw vraag voorstellen of het nodig dat in ieder is land afzonderlijk een registratie voor de btw moet plaatsvinden, daar er ook lokaal aangifte gedaan moet worden. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar er is gelukkig een makkelijkere oplossing.
U kunt er ook voor kiezen om de zogenaamde Unieregeling te gebruiken. U doet dan binnen het nieuwe eenloketsysteem ieder kwartaal aangifte voor al deze leveringen. U draagt in een keer de btw af. De Nederlandse belastingdienst geeft die melding en de betaalde btw dan door naar het desbetreffende EU-land. Dit betekent dat de Franse btw over de klompen (indien u boven de totaalgrens van 10.000 euro zit) aan de Franse belastingdienst wordt doorgegeven en wordt betaald door de Nederlandse belastingdienst.
U kunt u hiervoor nu alvast registreren op de site van de Belastingdienst. Succes met de verkoop en hierdoor is het allemaal weer wat makkelijker in het fiscale web van belastingregels.