Blog | Een studentenwoning voor zoon- of dochterlief
Nog even en de eindexamenkandidaten van dit jaar hebben geen reguliere lessen meer. Naast dat er (uiteraard) uitgekeken wordt naar de komende examens, wordt de blik ook gericht op eventuele vervolgstudies, mogelijk zelfs buiten de huidige woonplaats.
Wanneer uw zoon of dochter dan op zichzelf gaat wonen, kunt u overwegen samen met uw kind een studentenwoning te kopen. Uw oogappel krijgt de dan de grootste kamer en de andere kamers worden verhuurd aan medestudenten. Bij voorkeur vrienden en bekenden natuurlijk zodat die elkaar een beetje in de gaten kunnen houden.
Het kan fiscaal interessant zijn om uw kind het pand zelf te laten kopen. U verstrekt dan een lening om die aankoop mogelijk te maken. De rente die uw kind aan u betaalt, is bij hem of haar aftrekbaar als eigenwoningrente. Uw zoon of dochter heeft daar nu mogelijk nog weinig aan, maar die aftrekpost kan in de toekomst verrekend worden met inkomsten die dan worden gegenereerd (wanneer de student een baan gevonden heeft). Er geldt een termijn van 9 jaar, dus dat zou in principe – en met het huidige ‘studiebeursklimaat’ – voldoende moeten zijn. U kunt daarbij zelfs overwegen de rente weer terug te schenken. Ook daarbij kunt u weer gebruik maken van een vrijstelling.
De lening aan uw kinderen moet u overigens in box 3 opnemen. De rente wordt daardoor maar beperkt bij u belast. Wanneer uw zoon of dochter kamers verhuurt aan medestudenten, dan kunnen die inkomsten weer onder de ‘kamerverhuurvrijstelling’ vrij van inkomstenbelasting worden getoucheerd. De kamerverhuurvrijstelling kent een omvang € 5.246. Wanneer de huur onder dat bedrag blijft, geeft dat dus een mooi belastingvrij voordeel. Een voordeel dat u kind mogelijk goed kan gebruiken in het toch altijd weer duurder dan verwachte studentenleven.
Wanneer u vragen heeft over deze bijdrage, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Bram Faber | maart 2018
Bron: column is geplaatst in Woonkrant Nijkerk, editie 2-2018