Wetsvoorstel afschaffing btw-landbouwregeling
Op Prinsjesdag 2017 is een wetsvoorstel gepubliceerd, dat tot doel heeft de btw-landbouwregeling met ingang van 1 januari 2018 af te schaffen.
Op grond van de btw-landbouwregeling kunnen landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers momenteel buiten de btw blijven en hoeven zij geen btw-administratie bij te houden. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen zijn alle landbouwondernemers vanaf 1 januari 2018 verplicht een btw-administratie te voeren en (veelal per kwartaal) btw-aangifte te doen.
De in rekening gebrachte btw bij goederen en diensten die voor 1 januari 2018 zijn aangeschaft, maar op dat moment nog niet in gebruik waren genomen, kan in het eerste belastingtijdvak van 2018 teruggevraagd worden. Een deel van de in rekening gebrachte btw op investeringsgoederen (machines, gebouwen) die voor 1 januari 2018 in gebruik zijn genomen, kan in ditzelfde tijdvak in één keer voor de resterende herzieningsperiode teruggevraagd worden. Welk deel van de btw op investeringsgoederen teruggevraagd kan worden, is afhankelijk van het moment van aanschaf.
Het wetsvoorstel betekent verder dat:
- de zogenaamde kleine ondernemersregeling ook toegepast kan worden op landbouwbedrijven;
- de veehandelsregeling komt te vervallen voor veehandelaren;
- het btw-tarief van 6% komt te vervallen voor een aantal diensten die vooral aan landbouwers worden geleverd. Het gaat hier onder meer om diensten door agrarische loonbedrijven, diensten door fokinstellingen, diensten door instellingen voor keuring en onderzoek en diensten door boekhoud- en belastingadviesbureaus.
Tip: Zit u momenteel in de btw-landbouwregeling? Een goede planning van aan- en verkopen kan een aanzienlijk voordeel opleveren als het wetsvoorstel doorgaat.