Wijziging beleid Belastingdienst met betrekking tot werken met zzp’ers
In ons land zijn naar verluidt meer dan 1,7 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) actief. Deze zzp’ers zijn zelfstandige ondernemers die werken voor een opdrachtgever. Voor zijn of haar verrichte dienstverlening stuurt deze zzp’er een factuur aan de opdrachtgever. Werkt u samen met zzp’ers? Dan loopt u nu reeds het risico dat achteraf blijkt dat er toch sprake is geweest van een arbeidsovereenkomst met de betreffende zzp’er. Dit kan leiden tot nadelige fiscale gevolgen, zowel voor u als opdrachtgever als voor de zzp’er zelf. Beiden kunnen worden geconfronteerd met naheffingen. De afgelopen jaren werd door de Belastingdienst echter met betrekking tot het bovenstaande slechts beperkt gehandhaafd, maar deze situatie zal binnen afzienbare tijd veranderen.
Wijziging beleid en wetgeving
Momenteel hanteert de Belastingdienst nog het zogenaamde handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst aanwijzingen geeft als er volgens hen sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar alleen daadwerkelijk na gaat heffen in uitzonderlijke gevallen van kwade opzet.
Er is echter nieuwe wetgeving in voorbereiding bestaande uit de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Het voornemen is dat deze wet in 2026 in werking gaat treden.
Het hiervoor genoemde handhavingsmoratorium eindigt al per 1 januari 2025. Er wordt op dit moment al meer door Belastingdienst gecontroleerd, maar vanaf 2025 gaat de Belastingdienst mogelijk ook naheffen en boetes opleggen in situaties waarin er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Deliveroo-arrest
De Belastingdienst hanteert bij hiervoor genoemde controles het beoordelingskader dat door de Hoge Raad is aangelegd in de zaak over de maaltijdbezorgers van Deliveroo. Of een overeenkomst moet worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst hangt volgens de Hoge Raad af van alle omstandigheden van het geval in onderling verband bezien. Dit is een zeer ruime omschrijving waarbij veel specifieke factoren kunnen worden meegenomen, wat het uitermate complex maakt om dit te beoordelen.
Wat te doen?
Om naheffingsaanslagen en boetes te voorkomen is het belangrijk dat u lopende overeenkomsten met zzp’ers gaan inventariseren. De volgende zaken zijn daarbij van belang:
- Het in kaart brengen van de huidige lopende afspraken met zzp’ers en bijbehorende feiten en omstandigheden.
- Vervolgens dient te worden beoordeeld of er mogelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, zulks op basis van de huidige criteria uit de rechtspraak.
- Daarna dient te worden bekeken of lopende afspraken en werkwijzen mogelijk zo kunnen worden aangepast dat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst.
- Een laatste alternatief is om de zzp’er eventueel in dienst te nemen of de samenwerking te beëindigen.
Hulp nodig?
Zijn er vragen over dit onderwerp of is er hulp nodig bij de beoordeling van de bestaande afspraken met zzp’ers? Neem dan contact met ons op. De juristen en specialisten van Schuiteman HR Services helpen u graag verder!