Waardedrijvers #7: Geld, tijd en risico, wat is het waard?
Regelmatig wordt mij gevraagd wat het nut van het maken van een waardering van de onderneming is. ‘Je kunt toch gewoon kijken bij een overnameplatform wat de multiple in mijn sector is?’ Dat is zeker waar en als sanity check gebruik ik deze multiples ook. Maar wat zeggen deze multiples over jouw onderneming? Het zijn namelijk gemiddelden per sector. Wat als die sector uit veel verschillende sub-sectoren bestaat, zoals bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening? Je kunt een reclamebureau toch niet vergelijken met een uitzendorganisatie? Daarnaast zijn het grote en kleine MKB-bedrijven door elkaar en we weten dat voor grote bedrijven (vanaf een EBITDA van 500k) meer interesse bestaat en vaak meer betaald wordt dan voor kleine. Daarnaast zijn deze multiples gebaseerd op de prijzen die in een bepaalde periode betaald zijn, dus achteraf. Maar zegt het ook iets over de waarde van jouw onderneming? Waarde is immers niet hetzelfde als prijs.
Wil je een gefundeerde indicatie (het blijft altijd een indicatie) van de waarde van jouw onderneming? Dan gaan we een stapje dieper. Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde? Ik help je op weg.
Geld
Een belangrijk element is de hoeveel geld die je genereert in de onderneming. Verwar dit niet met winst, dat is een boekhoudkundig begrip. Het is mooi dat je na afloop van het boekjaar constateert dat je winst hebt gedraaid, zonder twijfel. Maar het is nog veel mooier als je tijdens het boekjaar beschikt over cash, ofwel ‘vrije geldstromen’. Daarmee kun je bijvoorbeeld investeren, nieuwe markten aanboren, overnames doen en schulden aflossen. Meer geld verdienen dus, wat waarde verhogend werkt. Met winst kun je niets kopen, met geld op de bankrekening wel. Dus daarom kijken we dan ook vooral naar de geldstromen die worden gegenereerd.
Tijd
Ook een belangrijke factor bij het maken van een waardering is tijd. Zo kijken we bij de cashflow methodes naar de toekomstige vrije geldstromen om te bepalen wat de onderneming nu waard is. Waarom doen we dat? De reden is dat een euro die je nu ontvangt, meer waard is dan een euro die je in de toekomst ontvangt. Want, hoe zeker is het dat je die euro in de toekomst gaat ontvangen? Een koper redeneert ook zo: voor hem heeft die toekomstige euro nu minder waarde, hij loopt immers het risico dat hij deze in de toekomst misloopt. Wat weer afhangt van het risicoprofiel van de onderneming die hij koopt, de laatste belangrijke factor.
Risico
Bij het bepalen van het risicoprofiel, gaan we specifiek in op jouw onderneming en de omstandigheden en markten waarbinnen jij opereert. Zo beoordelen we afhankelijkheden, flexibiliteit, jouw track-record en allerlei aspecten die maken dat jouw onderneming een hoger of lager risicoprofiel heeft. De uitkomst hiervan heeft impact op de waarde van jouw onderneming. Want hoe lager het risico, hoe hoger de waarde. En andersom…
Zo zie je maar weer: Wil je toetsen of de prijs waarmee een potentiële koper komt reëel is? zorg dan dat je een beeld hebt van de indicatieve waarde van jouw onderneming.
Meer weten over hoe wij het maken van een waardering aanvliegen? Neem dan contact met mij of mijn collega’s op.