Van Gent Legnesten | Levenswerk
Je bedrijf verkopen. Dat is een spannende en ook emotionele stap. Zeker als je het van de grond af hebt opgebouwd, zoals Teus en Netty van Gent.
Begin jaren 70 in Renswoude. De jonge agrarisch ondernemers hebben net hun eerste pluimveestal gebouwd. In heel Nederland leggen kippen op dat moment nog eieren in sinaasappelkistjes of grote bakken die verspreid door de stal staan, maar het rapen van die eieren is arbeidsintensief en als je niet snel bent, beschadigen de eieren.
En dus slaan Teus en Netty van Gent aan het puzzelen. Eerst ontwikkelen ze nestkasten met een schuine opening waar je de eieren makkelijker uit kan pakken. Later volgen wegrol-legnesten. Daarbij zit de kip in een nest met een bodem die schuin afloopt. Een gelegd ei rolt daardoor zachtjes naar de transportband. ‘s Nachts wordt het nest automatisch afgesloten waardoor het schoon blijft.
Doorbraak
De grote doorbraak volgt op een beurs in de jaren 90, waar de Van Gents een legnestprototype tonen. “Ik weet nog dat dat heel veel stress opleverde. We kregen dat ding namelijk niet in de auto. Uiteindelijk is het toch gelukt. We hebben tot diep in de nacht opgebouwd. De volgende dag plaatste een grote Duitse klant de eerste order”, vertelt Netty.
Inmiddels is Van Gent Legnesten een gerenommeerde naam in de vermeerderings- en de legsector. Het bedrijf produceert en levert diervriendelijke, modulaire legnesten en hardhouten en kunststof roosters voor klanten in binnen- en buitenland. Cruciaal in het succes? Dat blijkt de aandacht voor kwaliteit en dierenwelzijn.
Waar veel concullega’s kiezen voor kunststof, werkt Van Gent daarnaast nog altijd met hardhouten roosters. Dat is wat duurder, erkent Teus, maar de kip wordt er blij van en dat ziet de boer terug in de resultaten. Onderaan de streep is het rendement hoger.
Overname
Eigenlijk wilden Teus en Netty nog helemaal niet afbouwen. Maar ja, ze zijn beiden de 70 gepasseerd. Er komt toch een moment dat het moet. “Je wilt ook dat het bedrijf door kan blijven gaan en de zaken goed regelen voor werknemers”, zegt Teus. Daarom gingen ze vorig jaar in op de avances van de Vencomatic Group uit Eersel.
Vencomatic is net als Van Gent Legnesten een familiebedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Even slikken was het wel, want de onderneming was jarenlang één van de grote concurrenten. Wanneer geef je zo’n partij bijvoorbeeld inzicht in je brutomarges en klantenbestanden?
Schuiteman M&A – Corporate Finance adviseerde de Van Gents daarover. “Het is prettig dat zij ons begeleiden in het onderhandelings- en verkoopproces. Voor ons was dit namelijk allemaal nieuw en het werk ging ook gewoon door. De overname is inmiddels rond, maar we hebben afgesproken dat we nog een aantal jaar actief blijven in het bedrijf. Zo blijft onze kennis en de relatie met leveranciers behouden. En eerlijk gezegd vinden we het ook wel fijn, want we zijn geen types om achter de geraniums te zitten.”
VERKOOPTIPS
- Iets verkopen waar uw hart en ziel in zit, is niet makkelijk. Probeer in het verkoopproces emoties zoveel mogelijk uit te schakelen. Weet wanneer het slimmer is dat u zelf níet aan de onderhandelingstafel aanschuift.
- Realiseer u dat er meer mensen betrokken zijn dan u aan de onderhandelingstafel ziet. De kopers moeten bijvoorbeeld partners, familieleden of een raad van bestuur meekrijgen.
- Focus niet alleen op de overnamesom. Soms kunt u met een iets lagere koopsom en creatieve ‘secundaire’ voorwaarden makkelijker tot overeenstemming komen of zelfs tot een betere deal komen.
Heeft u een vraag over bedrijfsovername of bedrijfsvisie? Wij gaan graag met u in gesprek.