Blog | UBO-register: wat is de stand?
EU-lidstaten zijn verplicht om uiterlijk 26 juni 2017 een UBO-register (UBO= Ultimate Benefical Owner) in te voeren. Dit register moet leiden tot meer transparantie en het witwassen van gelden voorkomen. Van iedere onderneming en rechtspersoon moet de uiteindelijke eigenaar worden geregistreerd. De Nederlandse wetgever is hier druk mee bezig en heeft op 31 maart 2017 een consultatievoorstel gepubliceerd. Iedereen is uitgenodigd daarop tot 28 april 2017 te reageren.
Voor welke ondernemingen en rechtspersonen gaat het UBO-register gelden?
In het wetsvoorstel worden de ondernemingen en rechtspersonen die al in het handelsregister staan geregistreerd verplicht om ook de gegevens over hun eigenaren te vermelden. Deze verplichting geldt niet voor onder andere eenmanszaken, verenigingen van eigenaren, kerkgenootschappen en buitenlandse rechtspersonen met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland. Op dit moment wordt onderzocht of de UBO-registratie ook gaat gelden voor een fonds voor gemene rekening. De Kamer van Koophandel, die ook het handelsregister beheert, krijgt ook de taak om het UBO-register te gaan beheren. Rechtspersonen en ondernemingen moeten binnen 18 maanden na de inwerkingtreding zelf de gegevens van hun UBO bij de Kamer van Koophandel melden.
Van wie moeten de gegevens worden geregistreerd?
In het UBO-register worden de gegevens opgenomen van de eigenaar natuurlijk persoon (UBO) die ten minste 25% uiteindelijke zeggenschap heeft in de onderneming of rechtspersoon.
Wat wordt in het UBO-register vastgelegd?
Van de eigenaar natuurlijk persoon (UBO) worden de volgende gegevens geregistreerd:
a) naam;
b) geboortemaand;
c) geboortejaar;
d) nationaliteit;
e) woonstaat;
f) aard en omvang van het door de UBO gehouden economische belang in de onderneming of rechtspersoon;
g) geboortedag;
h) geboorteplaats;
i) geboorteland;
j) woonadres;
k) burgerservicenummer of buitenlands fiscaal identificatienummer;
l) afschrift van documentatie waarmee de identiteit van de UBO is geverifieerd;
m) afschrift van documentatie waaruit het economische belang van de UBO blijkt (bijvoorbeeld statuten, aandeelhoudersregister of vennootschapsovereenkomst).
Wat kan in het UBO-register worden ingezien?
Iedereen kan tegen betaling de gegevens a tot en met f inzien. De eigenaar natuurlijk persoon (UBO) kan zelf een verzoek indienen om deze gegevens af te schermen indien hij of zij minderjarig is of anderszins onbekwaam. Een verzoek tot afscherming van de gegevens a tot en met e is ook mogelijk als het risico bestaat van fraude, ontvoering, chantage, geweld of intimidatie. De Financiële Inlichtingen Eenheid (FIU) en de autoriteiten hebben volledig toegang tot het UBO-register.
Terugmeldingsplicht bij niet correcte UBO-registratie
In het wetsvoorstel worden banken, notarissen, belastingadviseurs en accountants verplicht om een melding te doen aan de Kamer van Koophandel ingeval zij twijfel hebben over de juistheid of de volledigheid van de UBO-registratie. Daarnaast zijn verplicht om voor het eigen cliëntonderzoek meer informatie te verzamelen dan alleen die in het UBO-register.
Handhaving bij niet voldoen aan de wettelijke verplichting tot registratie UBO-informatie
Op basis van het voorstel geldt het niet voldoen aan de opgaafverplichting als een beboetbaar economisch delict. Ook worden banken, accountants en notarissen, hiermee geconfronteerd ingeval zij hun terugmeldingsplicht niet of onvolledig nakomen.
Het UBO-register komt er aan!
Ondanks alle bezwaren gaat het UBO-register er op korte termijn komen. Hoe het register er uiteindelijk uit komt te zien wordt de komende weken duidelijk. Wij houden u op de hoogte!
April 2017 | Arjan Knol – Sr. Belastingadviseur