15-01-2019
Hoofdlijnen saneringsregeling varkenshouderij
Medio 2018 is een Hoofdlijnenakkoord gesloten met betrekking tot een sanering en verduurzaming van de varkenshouderij. Het onderdeel sanering is inmiddels verder uitgewerkt.
In een kamerbrief schrijft de Minister van LNV dat de uitgangspunten en hoofdlijnen van de Sanerings(subsidie)regeling Varkenshouderij zijn:
- Doel van de subsidieregeling is het definitief en onherroepelijk beëindigen van varkenshouderijlocaties die geuroverlast veroorzaken voor omwonenden.
- Deelname aan de subsidieregeling is vrijwillig.
- Ondernemers met meerdere varkenshouderijlocaties kunnen voor een afzonderlijke locatie subsidie aanvragen.
- De regeling is gericht op varkenshouderijlocaties in de concentratiegebieden Zuid en Oost zoals vermeld in de Meststoffenwet.
- De gemeenten hebben in samenwerking met provincies en ketenpartners een trekkersrol bij het benaderen, begeleiden en ondersteunen van potentieel stoppende varkenshouders.
- Aanvragen zullen worden geselecteerd/gerangschikt op basis van het verminderen van de geuroverlast. Om in aanmerking te komen voor een subsidie dient de varkenshouder de productie op de betreffende varkenshouderijlocatie definitief te beëindigen, de milieuvergunning te laten intrekken, de varkensrechten te laten doorhalen en de stallen te laten slopen (waaronder mestkelders en/of -opslagen).
- De varkenshouder ontvangt een marktconforme vergoeding voor de varkensrechten en een beëindigingsvergoeding. Over de hoogte van de vergoedingen zal in februari 2019 een besluit worden genomen.
- Deelnemende varkenshouders moeten voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Dit betekent dat varkenshouders die deelnemen aan het Actieplan ammoniak, de zogenaamde ‘gedoogstoppers’, uitgesloten zijn van deelname.
Het is de bedoeling dat de tekst van de regeling dit voorjaar wordt gepubliceerd, inclusief het tijdpad van openstelling en de erbij behorende voorwaarden.