Groen moet je doen!?
Groene beleggingen: klinkt verantwoord, toch? Je geld investeren in bedrijven die de planeet redden en tegelijkertijd profiteren van belastingvoordeel. Win-win, zou je denken. Maar is dat zo en hoe zit dit precies in elkaar?
De fiscus stimuleert duurzaam beleggen met een vrijstelling per persoon in box 3 van € 26.312 (was € 71.251) en een heuse heffingskorting van 0,1% (was 0,7%). Dit betekent dat je over een bepaald bedrag geen belasting betaalt én een extra korting krijgt op je inkomstenbelasting. Een meevaller voor de bewuste belegger, maar zoals je ziet, wordt deze fiscaal steeds minder interessant. Wel heeft een minderjarig kind een eigen vrijstelling en wordt die dus niet bij de ouders gerekend.
Niet elk fonds is echt groen
Maar voordat je je hele spaarrekening overboekt naar een ‘groen’ fonds: niet elke investering met een blaadje in het logo telt als een groen fonds. Alleen erkende fondsen met een officiële groenverklaring van de overheid komen in aanmerking. En ja, dat klinkt nobel, maar het rendement op deze beleggingen is vaak bescheiden. De vraag is dus: beleg je voor het milieu, de belastingvoordelen of toch stiekem voor het financiële rendement? Met de aanpassingen in box 3 en de discussie over een nieuw belastingstelsel, is het onzeker hoe aantrekkelijk groene beleggingen in de toekomst blijven. De overheid past de spelregels soms sneller aan dan een klimaatconferentie van koers verandert.
Beleg met de juiste redenen
Kortom, groene beleggingen zijn een mooie kans om fiscaal (een beetje) vriendelijk én duurzaam te beleggen, maar doe het niet alleen voor de belastingkorting. Check goed of het fonds écht groen is, reken uit of het past bij je financiële doelen en houd de fiscale wijzigingen in de gaten. Want leuker kunnen we het niet maken en helaas ook niet groener.
Column Business in Nijkerk | mei 2025