Food

Voedsel is een hot topic. Is er genoeg van? Is het veilig? Is het duurzaam en eerlijk geproduceerd? En welk verhaal gaat erachter schuil? Het lijkt wel alsof er nog nooit zoveel over voedsel is gesproken als vandaag. Gevestigd in het hart van Food Valley beweegt Schuiteman zich letterlijk en figuurlijk in het midden van de markt.

Goed verhaal
De consument speelt de hoofdrol in de Nederlandse foodsector. Gemak, genot, gezond en goedkoop zijn sleutelwoorden; terwijl ook duurzaamheid en eerlijke productie niet meer zijn weg te denken. De markt is daarvan doordrongen, bedrijven willen de productieketen verduurzamen.

De bewuste consument stelt ondernemingen voor nieuwe uitdagingen. “Maar bedrijven die weten in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, kunnen nieuwe marktsegmenten aanboren en daarbij ook profiteren van de toppositie die Nederland in de internationale markt inneemt.” Belangrijke trends voor de komende jaren zijn bijvoorbeeld storytelling (wees eerlijk, transparant en authentiek), duurzaamheid (85 procent van de consumenten verwacht duurzame producten, zero-waste is de toverkreet) en plantaardige productie. Ook de toenemende voedselvraag vanwege de stijgende wereldbevolking zal van invloed zijn.

Voedingsbodem
“Food Valley biedt daarin bij uitstek een bundeling van kennis, ondernemerschap en innovatie,” zegt algemeen directeur en partner Jorrit Koops bij Schuiteman. “Daarmee verschaft de regio een voedingsbodem voor nationale én internationale groei. Er is een boeiende samenwerking ontstaan tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven om de vraagstukken rondom voedsel het hoofd te kunnen bieden. Het gezonde nuchtere boerenverstand van de Nederlandse Food- en Agrisector ondernemers is ook bepalend voor de verdere innovatieve ontwikkelingen.”

Schuiteman is in die dynamiek een faciliterende speler. “Behalve solide jaarrekeningen en controles, kunnen we ondernemingen helpen om effectief gebruik te maken van fiscale faciliteiten en subsidies of adviseren bij financieringsvraagstukken die in deze markt veelvuldig en veelzijdig naar voren komen”, zegt Koops. We zien steeds meer de trend om als accountant toegevoegde waarde te leveren door onze klanten te helpen met data-analyse rondom het totale proces.

Klankborden
Om ook inhoudelijk van waarde te kunnen zijn, is Schuiteman in de regio actief in diverse klankbordgroepen. “Van hieruit proberen we kleine en vooral grotere ondernemingen bij te staan om bijvoorbeeld tot opschaling te kunnen komen en daarmee ook de positie van de regio te versterken.”

In de foodsector is Schuiteman met name (grotere) mkb-bedrijven van dienst. Behalve reguliere accountancywerkzaamheden adviseert Schuiteman bedrijven ook op het vlak van innovatie, fiscale mogelijkheden, stimuleringsmaatregelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met behulp van een prognosetool voorziet Schuiteman tevens in een bruikbaar instrument voor een planning op de middellange termijn.

Agro

In de agrarische sector wordt de vraag van de consument steeds belangrijker. Hij wil weten wat hij op z’n bord heeft, waar zijn eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Daarbij spelen duurzaamheid, volksgezondheid, landschappelijke invulling en dierenwelzijn een steeds belangrijkere rol in de (intensieve) veehouderij.

Kostprijsbeheersing
“Op ondernemingsniveau blijven rentabiliteit, kostprijsbeheersing en wetgeving belangrijke thema’s”, zegt agrarisch bedrijfsadviseur Klaas Bouwman van Schuiteman. “Ook in de veehouderij wordt een belangrijk deel van de bedrijfsvoering ingekaderd door Nederlandse en Europese wetgeving. En omdat opbrengstprijzen door derden worden vastgesteld, is voor veel ondernemers in deze sector kostprijsbeheersing van eminent belang.”

“Het is een lastig en beperkt speelveld waarop de spelers steeds groter worden in omvang en kleiner in getal”, vervolgt Bouwman. Een speelveld waar nationaal en Europees beleid grote invloed op uitoefent. De Nederlandse regering wil de uitstoot van stikstof drastisch omlaag brengen, onder meer in de agrarische sector. De Nederlandse regering heeft meer flinke ambities. Zo moet in 2050 het landgebruik in de landbouw klimaatneutraal zijn. Om dit te realiseren moet de duurzame landbouwproductie omhoog. Daarnaast staan er tal van maatregelen op stapel om de klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.

Branchekennis
In die veelheid van ontwikkelingen is het devies volgens Bouwman: Blijf bij de tijd. “Ons team draagt een schat aan ervaring en branchekennis mee. Hiermee staan we onze klanten bij en proberen we zo accuraat en adequaat mogelijk te reageren op de veranderingen in de sector.”

Schuiteman Accountants & Adviseurs bedient met name veel klanten die actief zijn in de melkveehouderij, de pluimveebranche en de geiten-, varkens en vleeskalverhouderij. Daarnaast veel bedrijven die agro-gerelateerd zijn, zoals leveranciers van stalinrichtingen, productverwerkers, pakstations en bemiddelaars in productierechten.

Transport en Logistiek

De lat ligt hoog: in 2050 moeten logistiek en goederenvervoer hun CO2-uitstoot met 95 procent hebben gereduceerd. Tegelijkertijd zijn de eisen op gebied van just-in-timelevering en het verknopen van datastromen hoog. Wie zijn marges in de transport- en logistieksector wil vergroten, zal moeten inzetten op innovatie en duurzaamheid.

“De kwaliteit in de markt op gebied van transport en logistiek wordt gemeten aan de hand van transparantie, informatie, fijnmazigheid, stiptheid en specialisatie,” aldus Gert de Fluiter, partner bij Schuiteman. “Klanten vinden het steeds belangrijker om exact te weten hoe de goederenstroom is opgebouwd en welke schakel op welk moment aan zet is. Daarbij verlangen ze naar een steeds fijnmazigere distributie.”

Specialiseren
Dergelijke ontwikkelingen, samen met de groeiende prijsdruk, hebben een tweedeling in de markt gecreëerd. Hierbij zien we steeds groter wordende bedrijven, die in staat zijn gespecialiseerde diensten (zoals gekoeld transport) te leveren en kleine do-it-all-bedrijven, die bijna niet de prijsconcurrentie kunnen ontkomen. “Het is voor beide categorieën belangrijk het kwaliteitselement te bewaken en een juiste mix te kiezen tussen een lage kostprijs en hoge kwaliteit; bijvoorbeeld in je keuze voor buitenlandse chauffeurs. Waar het voor de ene klant belangrijk is om goed met chauffeurs te kunnen communiceren over lading en levering, kan dat in een ander geval minder doorslaggevend zijn.”

Robotisering
Een moeilijk voorspelbare, maar toch onafwendbare beweging, is de opmars van robotisering. Zeker in de logistiek is die met een ongekende opmars bezig. Experts voorzien dat robots in de Eurozone tot anderhalf miljoen banen gaan kosten; tegelijkertijd is er juist in de logistieksector nu nog volop vraag naar personeel; een lastige spagaat.

Om de duurzame targets te halen wordt volop geïnvesteerd in efficiency. Volgens De Fluiter hebben veel ondernemers de groei- en veranderingsproblemen aan zichzelf te wijten. De sector is kleinschalig, ambachtelijk en conservatief. “Met veel hobbyisten en pioniers. Pioniers pakken van alles op, maar maken niks af. Hobbyisten houden meer van vakmanschap dan van data voor planning en financiën. Investeren in technologie, daarvan zien ze de noodzaak niet in.”

Schuiteman is in de transport- en logistieksector sterk vertegenwoordigd op en rondom de Veluwe, waar veel transportbedrijven zijn gevestigd. “Dat stelt ons qua benchmarking in staat onze klanten van veel nuttige input te voorzien,” zegt De Fluiter. Werken met Schuiteman betekent werken met professionals die de (on)mogelijkheden in uw markt kennen, meedenken, oplossingsgericht zijn en gaan voor verbeteringen.

Non-profit

Als u een vereniging of stichting bestuurt, zijn er nogal wat zaken waar u rekening mee moet houden. De fiscaliteit wordt daarbij nog weleens vergeten. U begrijpt: dat betekent een risico. Dit kan er ook toe leiden dat u als bestuurder privé aansprakelijk wordt gesteld voor de onbetaald gebleven belastingen. En dat wilt u natuurlijk niet. Waar moet u op letten?

ANBI
De fiscaal gunstige status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) krijgt men niet zomaar. Daar moet de instelling wel wat voor doen. Een goede start is daarbij van belang en daar kunnen wij u bij helpen. En als de instelling dan vervolgens de ANBI-status krijgt, is het nog niet klaar. Want de ANBI moet doorlopend aan tal van formele en materiële vereisten blijven voldoen. De Belastingdienst controleert hierop zeer intensief. Zelfs kleine fouten in de statuten en het niet tijdig publiceren van de eigen gegevens op de website, kunnen u de ANBI-status, en dus veel voordelen kosten, waaronder de giftenaftrek voor uw donateurs.

Vrijwilligers
Verenigingen en stichtingen werken vaak met vrijwilligers. U bent daarvoor ook aansprakelijk. Ook vrijwilligers hebben natuurlijk rechten. Als u uw vrijwilligers wilt belonen, dan kan dat fiscaal vriendelijk. Er gelden wel regels.

Verslaggeving
Er zijn specifieke verslaggevingsregels voor een jaarrekening voor verenigingen en stichtingen. Om te kunnen bepalen welke regels van toepassing zijn, dient u onder andere rekening te houden met de grootte-criteria. Verder speelt een rol of er sprake is fondsenwerving en of er een onderneming in stand wordt gehouden.

Nog veel meer
Naast het bovengenoemde zijn er uiteraard nog veel meer zaken waar u als vereniging of stichting rekening mee moet houden. Denk aan de vrijstelling van de energiebelasting en de mogelijke btw-belastingplicht inzake fondswervende opbrengsten. Met de naleving van de Erkenningsregeling Goede Doelen toont uw organisatie aan ‘in control’ en transparant te zijn. Dit komt de omvang en frequentie van de donaties weer ten goede.

Kortom, verenigingen en stichtingen hebben iets ‘softs’. Maar de juridische en fiscale werkelijkheid is hard. Uw aandachtsgebieden reiken daarom verder dan uzelf vaak denkt. Wij kunnen u helpen risico’s te inventariseren en te beperken en kansen in het ruime juridische speelveld te benutten.

Automotive

Disruptieve ontwikkelingen veranderen de mobiliteitssector in zeer hoog tempo. Elektrificatie, zelfrijdende technologie, connectiviteit en vernieuwende mobiliteitsdiensten hebben grote impact op productieprocessen en businessmodellen. Ondernemingen die hierin mee gaan, zullen tot in de diepste vezels adaptief moeten zijn.

Duurzaamheid
Autofabrikanten staan onder druk om hun auto’s zo energiezuinig en milieubewust te ontwikkelen. De Europese Unie heeft verdergaande maatregelen genomen om de CO2-emissie te verminderen. Naast een significante reductie van CO2-emissie in 2030 is naar schatting 100% van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch in Nederland. Deze auto’s rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen. Maar daarnaast is er een verandering in het mobiliteitsdenken zichtbaar. Naast de auto, bus, trein of de metro neemt ook de fiets een belangrijk aspect voor haar rekening. We zien ook andere concepten naar voren komen zoals deelconcepten en abonnementsdiensten ook wel ‘mobility as a service’ genoemd.

Uitdagingen
Elektrische auto’s moeten worden opgeladen. Nederland staat voor een grote uitdaging. Er staan in Nederland op dit moment ruim 55.000 openbare laadpalen op straat en in parkeergarages. De overheid streeft ernaar om in 2030 1,7 miljoen laadpunten in Nederland te hebben. Naar schatting van de Nederlandse overheid zijn er dan zo’n 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in gebruik. Ook op het gebied van autonoom rijden, datagebruik en -verwerking komt er nog veel op ons af. Hoe ver kan dit door ontwikkelen en hoe snel gaat dit?

Innovatiekracht
Nederland kent traditioneel een aantal belangrijke toeleveranciers voor de autobranche. Daarnaast zijn er een aantal Nederlandse initiatieven zoals Polestar, maar ook de TU Delft met de solar challenge laat zien dat Nederland innovatieve kracht heeft.

Deze innovatiekracht is nodig in het traditionele landschap van de mobiliteitssector. De komende jaren zullen door de veranderende technologie mensen anders moeten worden opgeleid. Maar ook het aantal werkplaatsbezoeken zullen naar verwachting afnemen. De aanpassingen van de elektrische infrastructuur biedt daarentegen kansen. Maar ook de eerdergenoemde deelconcepten en de mobility as a service. Hoe verander en hoe verbouw je een conventionele aandrijflijn naar een moderne samenleving? En hoe neem je jouw mensen hierin mee?

Klankborden
Schuiteman is sterk vertegenwoordigd in de automobielsector in Midden-Nederland. Hierdoor kunnen we ons in deze sector goed benchmarken en onze klanten van waardevolle informatie voorzien ten aanzien van hun prestaties.  “We denken graag met deze bedrijven mee en zijn ook in staat verschillende informatiestromen met elkaar te verbinden”, zegt algemeen directeur en partner Jorrit Koops bij Schuiteman. “Onze klanten weten dat en zijn gewend om direct met ons te schakelen over uiteenlopende vraagstukken. Ik kan zo maar een telefoontje krijgen van één van hen die op bestaande systemen een data-analyse oplossing wil realiseren en dit tegen me wil aanhouden. Onze verwevenheid met de sector maakt dat we ook op dat niveau kunnen en willen meedenken.”

Vastgoed

In de vastgoedsector werkt de coronacrisis als een katalysator voor trends die zich al manifesteerden. Wat de kantorenmarkt betreft hebben organisaties en bedrijven in sneltreinvaart de overstap gemaakt naar (gedeeltelijk) thuiswerken, de winkelstraat legt het in hoog tempo af tegen het digitale winkelcentrum en aan de andere kant neemt de vraag naar distributiecentra en ander logistiek vastgoed toe door de toenemende populariteit van online shopping.

De vastgoedsector had, als reactie op de economische en financiële crisis, de voorbije jaren al wel een inhaalslag gemaakt en opereert zelfbewuster en innovatiever dan hij in tijden heeft gedaan, constateert Jorrit Koops, algemeen directeur en partner bij Schuiteman. “Met name woningbouw, bedrijfsbouw, utiliteitsbouw maakten goede stappen.”

Duurzaamheid
Koops constateert dat de sector een aantal belangrijke trends goed heeft omarmd. “Duurzaamheid is binnen het vastgoed de kinderschoenen ontgroeid. Het ging lange tijd wat minder snel vanwege de relatief hoge investeringen die bij duurzame ontwikkeling komen kijken. Maar de ontwikkeling heeft niet stilgestaan en nu de sector aantrekt is duurzaamheid op alle terreinen in beeld. De bouwsector is lang verweten niet innovatief te zijn; dat is echt verleden tijd. Er is een enorme inhaalslag gemaakt.”

Levensduur vastgoed
Een andere ontwikkeling die Koops waarneemt, is de discussie over de houdbaarheid van vastgoed. “Het is een reële verwachting dat de bevolkingsgroei in de komende decennia stagneert en tussen 2030 en 2035 kan er zelfs sprake zijn van krimp. Is het in dat perspectief wel verstandig om woningen te bouwen die vijftig jaar meegaan? Of moet je juist mikken op woningen die na 20 of 25 jaar weer kunnen worden opgeruimd?” Koops doelt daarbij op modulaire woningen, die (met een andere functie) kunnen worden hergebruikt.”

Flexibele arbeid
Een derde trend is de flexibele inrichting van ondernemingen, die door de coronacrisis alleen maar in relevantie is toegenomen. “Zeker in de vastgoedsector is veel arbeid geflexibiliseerd. Vaste contracten werden opgezegd en bedrijven gingen meer gebruik maken van flexibele arbeid. Veel bedrijven willen hieraan vasthouden.” Koops denkt in dat proces mee. “We geven handvatten bij de vraag hoe je een flexibele organisatie blijft en hoe je voorkomt dat je in vaste kostenpatronen ontwikkelt waar je lastig vanaf komt.”

Schuiteman Accountants & Adviseurs bedient uiteenlopende partijen in de vastgoedbranche. Van projectontwikkelaars, architecten en bouwondernemingen tot installateurs, beleggers en eindgebruikers. Behalve de gangbare accountantsdiensten, verstrekt Schuiteman ook advies over uiteenlopende onderwerpen in de sector. Dat gaat van financieringsvraagstukken tot fiscale advisering.

Recreatie

Toerisme is een belangrijke sector voor onze economie. De afgelopen tien jaar groeide de bedrijfstak sneller dan de Nederlandse economie als geheel. Daarbij houdt het bovendien ruim zeshonderdduizend mensen aan het werk. De coronacrisis raakt veel partijen in deze sector stevig, al was de zomer in coronajaar 2020 voor veel Nederlandse bedrijven toch nog goed te noemen. Immers, veel Nederlanders vierden hun vakantie (noodgedwongen) in eigen land.

Bedrijven die zich willen manifesteren in de toerisme- en recreatiebusiness hebben naast corona evengoed veel uitdagingen op hun bord: de impact van internet en digitalisering neemt onverminderd toe, wat leidt tot veranderende consumentenpatronen en een wildgroei aan consumer-to-consumerplatforms zoals Airbnb. Daarbij komt dat bijvoorbeeld de huisjesmarkt de voorbije jaren verzadigd is geraakt en er veel (prijs)concurrentie is ontstaan.

Lucratief
Dat is ook niet verwonderlijk; Nederlanders recreëren graag. Een kleine 99 procent van de inwoners onderneemt elk jaar op z’n minst één vrijetijdsactiviteit buitenshuis; in totaal gaat dat om zo’n 3,75 miljard uitstapjes die bij elkaar een waarde van 50 miljard euro vertegenwoordigen. “Dat maakt de recreatiesector interessant en potentieel lucratief”, zegt accountant Henk Cysouw van Schuiteman.

De manier waarop we onze recreatie inkleden verandert. Een (korte) vakantie in eigen land behoort – ook buiten Covid-19 om – steeds vaker tot de serieuze opties. Daarnaast groeit de honger naar unieke en authentieke bestemmingen en locaties. Cysouw: “Exclusiviteit is gewild. Tussen het grote aanbod op internet is een exclusief concept dan ook het recept om eruit te springen. Dat kan overigens op verschillende manieren tot uiting komen; door prachtige ligging in de natuur, door te kiezen voor een bepaalde signatuur of door in te spelen op luxe en comfort, waarbij je moet denken aan glampingfaciliteiten.”

Steeds latere boekingen
“Waar vakanties in het verleden maanden van tevoren werden geboekt, verschuift het boekingsmoment anno vandaag steeds verder naar achteren”, vervolgt Cysouw. “Vaker last minute en vrijwel uitsluitend online.” Het behoeft weinig betoog dat online vindbaarheid in die dynamiek van cruciaal belang is. “Bovendien, als je je klanten buiten de vertrouwde boekingskanalen om aan je kunt binden, kun je je marges in stand houden, omdat je de boekingskosten zo laag kunt houden.”

Schuiteman Accountants & Adviseurs verleent z’n diensten in de recreatiesector aan met name grotere recreatieparken en –aanbieders, waarbij het klantenbestand zich concentreert op de Veluwe. Dit stelt Schuiteman in staat om adequaat en accuraat te benchmarken en te adviseren op het vlak van prijs, kosten en (lange termijn-)investeringen, fiscale vraagstukken en bedrijfsoverdracht. Schuiteman hecht sterk aan de voortdurende ontwikkeling van kennis en expertise en is mede daarom ook lid van RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland.

Horeca

De coronacrisis heeft een zware wissel getrokken op de horeca. En de wispelturigheid van de ontwikkelingen maakt het moeilijk om ver vooruit te kijken. Tegelijkertijd is wel duidelijk dat er voor de horeca een wereld vóór en een wereld ná corona is. Wie in die wereld na corona een rol van betekenis wil blijven spelen, moet nu aan de tekentafel zitten.

De ontwikkelingen in de branche hangen in de eerste plaats af van het tempo waarin de samenleving in staat zal blijken het ‘normale leven’ in meer of mindere mate weer op te pakken. Omdat de anderhalvemetersamenleving voorlopig realiteit zal blijven, is omzetverlies voor veel ondernemers onontkoombaar. Veel restaurants en cafés kunnen binnen de richtlijnen hun zaak nauwelijks rendabel krijgen. Daar bovenop veroorzaken de grote terugval in internationaal toerisme en het structureel meer thuiswerken tot zorgen voor de sector. Dat geeft verschillende trends die al waarneembaar waren een extra duwtje in de rug.

Thuisbezorging
De markt voor maaltijdbezorging groeide de voorbije jaren al stevig. Maaltijdkoeriers op alle mogelijke voertuigen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In vijf jaar tijd groeide de omzet van de maaltijdbezorging van zo’n 475 miljoen naar bijna 2 miljard euro in 2019. Die groei is in 2020 nog veel verder toegenomen, als gevolg van de coronacrisis.
Het realiseren van een rendabel distributiemodel blijft in de bezorgmarkt wel de uitdaging. Ook werpen de zorgen over arbeidsomstandigheden en loon een schaduw over de branche.

Omzet per stoel per uur
De beperking die de verplichte anderhalve meter afstand geeft, stuwt het gebruik van alternatieve ‘metrics’, om het bedrijf op te sturen. De beperkte capaciteit dwingt restaurants steviger in te zetten op het maximaliseren van de omzet per stoel per uur. Door deze meer economische benadering als uitgangspunt te nemen, bedienen ondernemers zich ook van nieuwe informatie en ideeën om nieuwe doelgroepen te bereiken. Denk hier bijvoorbeeld aan plekken die speciaal worden ingericht voor mensen die een werkplek zoeken, of aan speelhoeken voor kinderen, waarmee ze zich in de picture spelen voor jonge gezinnen uit de buurt.

Schuiteman Accountants is met zes vestigingen en zo’n 180 medewerkers stevig vertegenwoordigd in Midden-Nederland. Op horecagebied staan de specialisten van Schuiteman voornamelijk horecabedrijven van klein tot middelgroot bij.

Bronnen: ABN Amro, Rabobank, Misset Horeca

Dienstverlening

De zakelijke dienstverlening in Nederland doet het goed. Na een dip in het begin van dit decennium, worden weer plussen gesignaleerd. Dit is onder meer te danken aan steeds betere en meer effectieve toepassing van ICT, die lagere kosten, meer flexibiliteit en betere dienstverlening tot gevolg heeft.
De zakelijke dienstverlening is groot in Nederland; de sector vertegenwoordigt meer dan een vijfde van de economie. Dit aandeel zal naar verwachting alleen nog maar verder groeien. Niet elke branche kan hier echter van profiteren. “De diversiteit binnen de sector is groot, en de omzetvooruitzichten lopen per branche dan ook sterk uiteen”, zegt Hans Havelaar, directeur Accountancy & Advies bij Schuiteman. De uitzendbranche presteert goed, omdat ze kan profiteren van toegenomen bedrijvigheid in verschillende sectoren, maar ook van een structurele verschuiving naar flexibele arbeid.

Wendbaar en flexibel
“De krapte in de arbeidsmarkt, de opkomst van robotisering en automatisering en de internationalisering van de sector hebben over de gehele linie grote impact”, zegt Havelaar. “De ontwikkelingen zijn zo groot dat het moeilijk is ver vooruit te kijken. Om toch op de volatiliteit te kunnen inspelen, is het zaak je onderneming wendbaar en flexibel in te richten,”

Product naar dienst
Een andere belangrijke ontwikkeling in de sector is de verschuiving van producten naar diensten. “Steeds vaker worden fysieke producten als dienst aangeboden. Dit is interessant voor aanbieders en afnemers. Voor aanbieders zit er over het algemeen een hoger rendement in en afnemers zijn flexibeler en kunnen effectiever van een product gebruikmaken.”

Volgens Havelaar is het in dergelijke transities ontzettend belangrijk de klant niet uit het oog te verliezen. “Elke keer moet je jezelf de vragen stellen: hoe bied ik mijn diensten aan? Hoe zorg ik dat ik de juiste stappen weergeef in mijn dienstverleningsconcept zonder dat er onduidelijkheid voor de klant ontstaat?”

In de sector van de zakelijke dienstverlening bedient Schuiteman Accountants & Adviseurs met name notarissen, advocatenkantoren, IT-bedrijven en adviesbureaus.

Familiebedrijf

Familiebedrijven zijn, in vergelijking met beursgenoteerde bedrijven, vaak winstgevender en meer bestendig. Bovendien zorgen ze vaak voor meer werkgelegenheid. Aan de andere kant zijn familiebedrijven ook kwetsbaar. Bijvoorbeeld als het gaat om de verhouding tussen het bedrijf en de aandeelhouders of stakeholders. Ook kan er spanning ontstaan tussen het genereren van inkomen en het behouden van het vermogen. En dan hebben we het nog niet gehad over de continuïteit van het familiebedrijf. Want ook het overdragen van de organisatie naar de volgende generatie kan genoeg spanning met zich meebrengen.

Schuiteman weet dat, want wij zijn zelf van oorsprong een familiebedrijf. We kennen de uitdagingen waar u voor komt te staan, maar weten door jarenlange ervaring óók de juiste oplossingen te bieden. Zo zijn goede afspraken heel belangrijk. Deze afspraken kunt u vastleggen in een familiestatuut. Hoe dat precies werkt vertellen wij u graag.