Blog | Zit u wel goed?
Even voor de goede orde; deze vraag gaat niet over een comfortabele of ergonomische zithouding. Nee, in deze column wil ik graag stilstaan bij de vraag of uw bedrijf wel bij de juiste sector is ingedeeld. Hierover is de laatste tijd nogal wat te doen. Zoveel zelfs, dat minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs heeft besloten om per direct een aantal maatregelen te nemen om de knelpunten aan te pakken.
Nu denkt u wellicht; wat is er dan aan de hand en over welke knelpunten gaat dit? Het gaat over de indeling van bedrijven op basis van bedrijfsactiviteiten. Momenteel zijn er in Nederland zo’n 70 sectoren en de Belastingdienst bepaalt bij welke sector een bedrijf wordt ingedeeld. Zo worden bouwbedrijven ingedeeld in de sector bouw, horecabedrijven in de sector horeca en transportbedrijven in de sector transport. Dit lijkt eenvoudig en in deze voorbeelden is dat ook zeker zo, maar de huidige economie kent een dermate grote verscheidenheid en diversiteit dat het in de praktijk een stuk gecompliceerder is om tot een juiste sectorindeling te komen.
Daar komt bij dat per sector, afhankelijk van het werkloosheidsrisico, de WW-premie wordt bepaald. Hierdoor zou het shopgedrag van bedrijven zijn toegenomen, om zo laag mogelijke premies af te dragen. Eind juni heeft de minister hier per direct een stokje voor gestoken. Werkgevers kunnen wijzigingen in de sectorindeling namelijk niet meer met terugwerkende kracht aanvragen en over deze periode te veel betaalde premies terugkrijgen. Een andere sectorindeling kan alleen nog maar op een datum in de toekomst ingaan. Er is één uitzondering: bedrijven die door een verkeerde indeling te weinig sectorpremie hebben betaald, kan de Belastingdienst nog wél met terugwerkende kracht veranderen. Zit u nog steeds goed?
Wat wel goed lijkt te zitten, is het besluit van de minister om de sectorindeling vanaf 2020 af te schaffen. Het werkloosheidsrisico is dan niet langer sectorafhankelijk, maar wordt bepaald aan de hand van het soort dienstverband. Het wordt dan voordeliger om werknemers een vaste baan met een vast aantal uren aan te bieden in plaats van een tijdelijk contract. De WW-premie voor werknemers in vaste dienst zal namelijk lager zijn dan de WW-premie voor flexwerkers.
Vragen? Neem dan contact met ons op.
Bert van Dijk | oktober 2018
Bron: blog is geplaatst in Business in Barneveld, editie oktober 2018