Blog | Een hennepvondst met een fiscaal staartje
De kwalificatie van een huis als een ‘eigen woning’ is belangrijk voor fiscale doeleinden, bijvoorbeeld voor de aftrek van hypotheekrente. Van een eigen woning is sprake wanneer een woning u duurzaam als hoofdverblijf ter beschikking staat. Wanneer achteraf, hier door een onfortuinlijke vondst in de woning, de feiten toch anders zijn, kan de Belastingdienst dit alsnog corrigeren.
Mevrouw De Vries heeft in 2009 een woning gekocht. In haar aangiften heeft De Vries de woning als een eigen woning aangemerkt en kosten in aftrek gebracht. De Belastingdienst heeft de aangiften gevolgd.
Een hennepkwekerij is aanleiding voor nader onderzoek…
Wanneer in 2014 in de woning een hennepkwekerij wordt aangetroffen begint de fiscus een nader onderzoek naar de ingediende aangiften over de jaren 2010, 2011 en 2012. De Belastingdienst constateert dat de woning in 2010 permanent en in de jaren 2011 en 2012 gedeeltelijk is verhuurd en corrigeert de ingediende aangiften.
Mevrouw De Vries stelt voor de rechter dat zij altijd de intentie heeft gehad om permanent in woning te gaan wonen, maar dat zij de woning in 2010 inderdaad heeft moeten verhuren. Zij stelt echter ook dat zij in 2011 en 2012 wel onafgebroken in het huis heeft gewoond en onderbouwt dit met diverse stukken. De rechter beslist echter dat een toegestuurde snelheidsovertreding, een ongedateerde uitnodiging voor een kinderfeestje, de verklaring van de zakenrelatie en een aantal foto’s daarvoor echt onvoldoende bewijs zijn. Geconstateerd wordt dat hoogstens gesteld kan worden dat het huis tijdelijk door mevrouw is bewoond als er geen huurders waren. Van een ‘eigen woning’ is sprake als het huis als duurzaam hoofdverblijf ter beschikking staat en daarvan is in dit geval geen sprake. Ook het feit dat De Vries in gemeentelijke basisadministratie op het betreffende adres staat ingeschreven is daarbij niet maatgevend. De Belastingdienst mocht de aangiften als gevolg van de nieuwe informatie terecht corrigeren.
De kwalificatie als ‘eigen woning’ moet niet te licht worden opgevat. Ook omdat de Belastingdienst bij bepaalde nieuwe gegevens alsnog kan terugkomen op eerder gevolgde aangiften.
Vragen? Wanneer u vragen heeft over de eigen woning of andere zaken, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Bram Faber | december 2018
Bron: blog is geplaatst in Woonkrant Nijkerk, editie december-2018