Blog | Excessief wetsvoorstel treft de dga
In deze column leg ik uit waarom de belastingdienst u dwingt om schuld aan uw bv af te bouwen en waarom ik mij daarover opwind. Aan het slot noem ik een aantal aflossingsroutes.
Waarom?
Wie voordeel geniet uit een aanmerkelijk belang (AB) betaalt 26,25% inkomstenbelasting in box 2. Belast inkomen uit AB is aan de orde als de bv aan de aanmerkelijk belanghouder (dga) een winstuitdeling doet. Van een AB is sprake bij aandelenbezit vanaf 5%.
Veel bv’s besluiten daarom om juist niet een dergelijke uitkering te doen aan de dga. De belasting in box 2 wordt zo uitgesteld. In plaats daarvan leent de bv geld uit aan de dga. En sommige dga’s gaan daarbij helemaal los. De regering vindt dit ongewenst.
Daarom is een wetsvoorstel ingediend dat excessief lenen bij de bv ontmoedigt. Het voorstel kent echter een rücksichtslose insteek. In dit voorstel wordt namelijk een fictief heffingsmoment geïntroduceerd waarbij praktisch alle geldleningen aan de dga boven 500k als fictief AB-inkomen worden beschouwd en belast. Een dergelijke zo goed als nietsontziende aanpak roept vragen op.
Waarom kent dit wetsvoorstel naast een uitzondering voor de eigen woninglening niet ook een uitzondering voor de zuiver zakelijke lening? Waarom kan de dga onroerend goed in box 3 niet meer financieren met bv-middelen? Waarom wordt niet meer moeite gedaan bij de bestrijding van de echt onzakelijke leenverhoudingen? Die zijn nota bene nu ook al belast in box 2! In plaats daarvan wordt helaas gekozen voor fictief inkomen. Wat een overkill!
Aflossen!
Ik verwacht dat dit wetsvoorstel ‘gewoon’ de parlementaire eindstreep haalt. De uitgegeven coronamiljarden dragen daaraan bij. Ga er dus maar vanuit dat uw schuldpositie aan de bv uiterlijk in 2023 moet zijn afgebouwd. Dat doet u bijvoorbeeld door tegenverrekening met uw schuld aan de bv box 3-vermogen, zoals onroerend goed, te verkopen aan de bv, door dividend uit te keren of door agio terug te betalen. U kunt er ook voor kiezen de lening over te sluiten bij een bank. Elk van deze routes kent zijn eigen fiscale dynamiek. Verstandig is te wachten met besluitvorming tot de nieuwe plannen voor aanpassingen in box 3 bekend worden gemaakt. In alle gevallen zult u scenario’s moeten doordenken en doorrekenen. Ik zie het als een uitdaging dat samen met u te doen.
Gerbrand van Elten
Bron: column is geplaatst in Business in Barneveld, editie 4 -2020